A cumihasználat javítja a szoptatási arányokat

Jó hír a fáradt anyukáknak!

Bár a kutatók ennek ellenkezőjére kerestek bizonyítékot, kiderült, hogy a cumi használata éppenséggel jó hatással van a szoptatásra.

2012.05.02 16:55ma.hu

A cumit használó babáknak nincsenek gondjaik a szoptatással - a felfedezés ellentmond amerikai kutatók korábbi figyelmeztetésének, miszerint a szoptatott kisbabáknak cumit adni akadályozhatja a szoptatást. Egy oregoni kutatócsoport azzal érvelt, hogy bizonyos esetekben a cumi rontotta a szoptatás arányát.

A kutatók 2249 csecsemő táplálkozási szokásait vizsgálták egy 14 hónapos időszakban.

2010 júniusa és 2011 augusztusa között csökkentették a cumik elérhetőségét, gondolván, ez javítja majd a szoptatási arányokat, de éppen ennek ellenkezője volt igaz. Vagyis, a szoptatás aránya 79 százalékról 68-ra csökkent.

Kiderült, hogy a cumik megvonása éppenséggel negatív hatással volt a szoptatási arányokra - mondta el Dr. Carrie Phillipi. - Úgy tűnik, ahelyett, hogy szoptatási problémákat okozna, a cumikat éppen azok a nők használják, akiknek már eleve voltak szoptatási nehézségeik.

Tehát úgy tűnik, a megfelelően motivált édesanyák esetében gyakorlatilag mindegy, hogy használnak cumit vagy sem.

A The Cochrane Library-ben közzétett tanulmány arra nem tért ki, vajon a cumik is hozzájárulnak-e a rossz szoptatási szokásokhoz, amelyek repedezett mellbimbókhoz, szoptatási nehézségekhez vezetnek; ráadásul csupán egy kórház újszülötteinek vizsgálata alapján készült.

Egyelőre azt sem tudni, milyen hosszútávú hatásai vannak a cumik használatának a babák egészségére és fejlődésére.

Dr. Jacqueline Ho társszerző elmondta, az anyukáknak nem is kellene cumit alkalmazniuk, ha van más módjuk megbirkózni a sírással és a nyugtalansággal.

Ugyanakkor, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása például azt mondja, hogy nem is kell adni a szoptatott babáknak a cumit.

Dr. Laura Kair, a tanulmány társszerzője hozzátette: tanulmányuk célja, hogy ösztönözzék a beszélgetéseket a témában: vajon elegendő bizonyíték támasztja-e alá azt, hogy inkább ne adjunk cumit a kisbabáknak életük első időszakában.

Hat hónapos kor után a cumi használata egyébként a hirtelen csecsemőhalál csökkent kockázatával is összefüggésbe hozható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.