Nem változik semmi a cukorbetegség esetén sem

Nem hízik el a gyerek, ha soká szoptat az anya?

A szoptatás csökkenti a gyermekek elhízásának esélyét, amennyiben az anya a terhessége alatt cukorbeteg volt. De ugyanez igaz akkor is, ha nem jelentkezett diabétesz az áldott állapot idején - állapította meg egy új tanulmány.

2012.02.11 08:55ma.hu

Csökken a gyermek elhízásának valószínűsége, ha édesanyja cukorbeteg volt terhessége idején, és legalább 6 hónapon át szoptatta a babát.

Kutatók 94 gyermeket követtek nyomon, akiknek anyukája diabéteszben szenvedett, valamint 399 olyan babát, akinek az édesanyja nem volt cukorbeteg, születésüktől kezdve 13 éves korukig.

Ismert, hogy a gyermekek, akik diabéteszes terhességből születnek, nagyobb mértékben vannak kitéve az elhízás veszélyének.

A Colorado egészségügyi iskola kutatói arra voltak kíváncsiak, milyen hatással volt a szoptatás a testtömeg-index (BMI) növekedésére.

A tanulmány kimutatta, hogy a diabéteszes terhességből született kicsik, akiket szoptatott az édesanyjuk legalább 6 hónapig, BMI-indexének növekedése lassúbb volt, mint azoké a gyermekeké, akiket kevesebb, mint 6 hónapig szoptattak.

A tanulmány hasonló eredményre jutott a nem cukorbeteg terhességek esetében is. A szoptatás jelentős szerepet játszik abban, hogy csökkentse a gyermekkori elhízást, ezzel is támogatva a közegészségügyi stratégiát - mondta el a tanulmányvezető, Tessa Cruem a Coloradoi egyetemről.

"Az eredmények még egy okot adnak arra, hogy az anyákat ösztönözzük és támogassuk abban: legalább 6 hónapig szoptassák a gyermeküket" - tette hozzá a szakember.

A tanulmány az International Journal of Obesity szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.