Hízáshoz vezetnek a hétvégi plusz órák

Már a hétvégi alvásunkkal is baj van!

Noha azt gondoljuk, jót tesz az a kétnapos "vakáció" hétvégente, amikor az átlagosnál többet alhatunk, kutatók szerint éppen ezzel borítjuk fel a "rendet".

2012.05.11 08:15ma.hu

Sokan érzik kárpótlásnak a kétnapos hosszabb alvást hétvégente egy fárasztó munkahét után - ám a kétnapos szünet éppenséggel zavarhatja a testóránkat, utat nyithat a hízás és egyéb egészségügyi problémák felé.

Európai kutatók külön jelenségnek tartják ezt - amikor az emberek hétvégente igyekeznek behozni a hét közbeni kevés alvást. Csakhogy cirkadián ritmusunk ezt a "hektikus menetrendet" nem díjazza. Hasonló hatást gyakorol ránk, mint ha oda-vissza repülnénk az időzónákban (anélkül, hogy elhagytuk volna a földet...).

"Ez azt jelenti, hogy mást vár tőlünk a testóránk, és mást akar csinálni a "társadalmi óránk" - magyarázza Till Roenneberg, a Müncheni egyetem professzora. - Ha jól akarjuk érzékeltetni, mindez majdnem olyan, mintha péntek este az ember Párizsból New Yorkba repülne, majd hétfő reggel vissza."

Ez a hetente ismétlődő "zavar" több, mint kellemetlen. A Current Biology-ban megjelenő tanulmány keretén belül Roenneberg és munkatársai 65 ezer emberen tesztelték elméletüket.

Megállapították, hogy azoknak az embereknek, akik rendszeresen másként alszanak hétvégén, mint hétközben, háromszor akkora esélyük van az elhízásra, mint azoknak, akik nem így tesznek.

"Ennek a jelenségnek köszönhetően úgymond kényszerítve vagyunk rá, hogy akkor együnk, amikor a szervezet még nem kívánja az ételt, nem készült fel rendesen az emésztésre - mondta el Till Roenneberg. - Ezek a dolgok együttesen befolyásolják, hogyan emésztjük az ételt, és az hogyan alakul testzsírrá. Az eredmény az, hogy túlsúlyossá, elhízottá válunk."

Ha jobban figyelünk a testóránkra, az nemcsak egészségünknek, hanem a gazdaságnak is jót tesz - hívja fel a figyelmet a szakember. Ahelyett, hogy korán kelők vagy éjszakai baglyok lennénk, miért nem alakítunk ki egy kiegyensúlyozott cirkadián ritmust?

Kipihentebbek, egészségesebbek lennénk és produktívabb munkaerőt jelentenénk a munkahelyen is - vélekedik Roenneberg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.