Meghökkentő eljárás az alvási apnoé kezelésében

Horkolsz? Vágass egy darabot a nyelvedből...

Vannak emberek, akik a horkolásukkal őrületbe kergetnek másokat - egy idős orvos azonban úgy gondolja, kollégáival megoldást találtak a horkolás - és az alvási apnoé - megszüntetésére.

2012.04.11 10:15ma.hu

Világszerte számos ember szenved attól, hogy horkol - látszólag őt magát kevésbé zavarja, mint környezetét - bár elég nagy probléma a számára, hogy szinte elűzi maga körül az embereket -, ám fontos tudni, hogy a horkoló emberek nagy része szenved alvási apnoéban.

Egy brit férfi megosztotta történetét a Daily Mail lappal: a feleségét annyira zavarta horkolása, hogy néhány évvel ezelőtt külön szobába "költöztek" aludni.

A férfi 40 éves korában kezdett el hangosan horkolni, és már minden módszert bevetett, hogy megszüntesse a problémát - hiába. Ha visszatekint, kimerültnek érezte magát napközben, de mindezt az öregedés jelének tudta be. Sőt, memóriaproblémáiért is ezt okolta.

A férfit 2 évvel ezelőtt diagnosztizálták obstruktív alvási apnoéval. Ez azt jelenti, hogy a beteg alvás közben abbahagyja a lélegzést, és felébred, amikor újrakezdi - nem is vesz róla valójában tudomást, de a sok-sok ébredés kimeríti és fáradttá teszi napközben.

Esetében a nyelve befordult a torok irányába, amikor elaludt, blokkolva a levegő áramlásának útját. A memória problémát szintén az oxigén hiánya okozta, ahogyan a magas vérnyomás, a diabétesz és a szívproblémák lehetősége is fennállt.

Orvosa, Bhik Kotecha azt mondta a férfinak, kollégáival éppen a robotizált műtéteket tesztelik, és úgy gondolják, ez megoldást jelenthetne a számára. Egy darabot vágnának a nyelvéből, amellyel megakadályoznák, hogy az blokkolja a levegő áramlását - a férfi ugrott a lehetőségre.

A doktor elmagyarázta: egy kicsit levesznek a gégefedőből - a nyelv mögött -, így nem rezeg majd annyira, ami egyébként a horkolást produkálja. Borotválnak a nyelvéből és eltávolítanak egy kicsit a szája felső részéből is.

A férfit Londonban műtötték meg - órákig tartott a beavatkozás. Amikor azonban felébredt az altatásból, fájdalmat sem érzett, és csupán két éjszakát kellett a kórházban töltenie. Ma képes nyugodtan aludni - egy nagyon picit még horkol, de az cseppet sem zavaró. Memóriája nem romlott.

Mr. Bhik Kotecha, a kezelőorvosa elmondta: a felnőttek 40 százaléka horkol, és 10 százalékuknál alvási apnoé a probléma. Két formája van, az obstruktív alvási apnoé a gyakoribb. A másik, a centrális apnoe szindróma esetében az agy "felejt el szólni" a tüdőnek, hogy lélegezzen.

Az obstruktív alvási apnoénál a horkolás a fő tünet, ami azonban rosszabb, hogy a páciens meg-megáll a lélegzésben - nemcsak kimerült lesz, hanem reggelente fejfájás is gyötörheti.

Ezt az állapotot az úgynevezett folyamatos pozitív légúti nyomással (CPAP) lehet kezelni - mondta el az orvos a Daily Mail-nek. - egy maszk segítségével, amely levegővel látja el a pácienst, nyitva tartva a légutakat.

Ami a műtéti eljárást illeti, mindeddig igen nehéz volt hozzáférni a nyelv alapjához. Az új robot technika azonban 360 fokos hozzáférést biztosít és háromdimenziós nézetet.

A transz-orális robotikus műtétnek nevezett beavatkozás lézeres eljárással vág le a nyelvből 10 százalékot. A közepesen súlyos alvási apnoéban szenvedők számára, valamint azok számára javasolt, akik a CPAP-t nem tolerálják.

Fontos, hogy a páciens testtömegindexe 35 alatti legyen, mivel a nyak körüli zsír hatással lehet a beavatkozás sikerére. Az eljárás körülbelül 2 órás. Mint minden műtétnél, megvan a fertőzés kockázata, de igen kicsi.

A beavatkozást követően a páciens fájdalmasnak találhatja a nyelést, ezért 48 óráig biztosan érdemesebb lágy ételt fogyasztania. Az eljárás sikerességi aránya 80 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.