Alvási apnoé

Miért horkol a gyerek?

Ha az egyszerű vizeletteszt megbízhatónak bizonyul a gyermekkori obstruktív alvási apnoé diagnosztikájában, a horkoló gyermekek nagy része megmenekülhet a drága és kényelmetlen alvásvizsgálatoktól, mondta el Dr. David Gozal, a Chicagói Egyetem gyermekgyógyász professzora.

2009.12.15 12:09medipress.hu

Az alvási apnoé betegségben szenvedő betegek álmukban ismétlődően rövidebb-hosszabb ideig nem vesznek levegőt. A betegség azonban mindössze a horkoló gyermekek 20-30 százalékát érinti. Gozal professzor és munkatársai 90 alvásvizsgálatra légzési problémák miatt beutalt gyermeket és 30 nem horkoló gyermeket vontak be vizsgálatukba. Minden résztvevő átesett a szokásos éjszakai alvásvizsgálatokon, majd reggel mindenkitől vizeletmintát vettek. A mintákban többszáz fehérje szintjét mérték, és több eltérést is találtak az alvási apnoéban szenvedő, a nem beteg horkoló, valamint a nem horkoló gyermekek csoportjai között. Még Gozal professzort is meglepte a lehetőség, hogy vizeletvizsgálattal lehet kiszűrni az alvási apnoét, bár a biomarkerek területén tapasztalható fejlődés sosem látott méreteket ölt.

Következő lépésként országos méretű vizsgálatba kezdenek, a cél, hogy egyszerű, színeken alapuló próbát fejlesszenek ki, melyet a háziorvos, vagy akár a szülők is elvégezhetnek. Becslések szerint a kilenc év alatti gyermekek három százaléka szenved obstruktív (elzáródásos) alvási apnoében. A betegség viselkedési, kognitív, szív- és érrendszeri, valamint anyagcserezavarokat válthat ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.