Miért jó a fehérje 30 perccel elalvás előtt?

Izmosodjunk álmunkban - nagyon egyszerű!

Erősítsük izmainkat álmunkban! Kutatók szerint ez lehetséges. A fehérje-fogyasztás lefekvés előtt többet jelent, mint csupán hozzájárulást a jó alváshoz...

2012.03.05 18:55ma.hu

Még egy ok a tej mellett.... Noha régóta vita tárgya, mennyiben jó a sok tej fogyasztása - különösen, ha fogyókúrázik valaki -, egy új tanulmány szerint ez az ital nemcsak a jó alvásért tesz sokat.

Ha közvetlenül lefekvés előtt isszuk, mint kitűnő fehérjeforrást, az izmokat is erősíti. Könnyebben regenerálódunk például egy edzés után.

A Medicine & Science in Sports & Exercise szaklapban megjelent tanulmány 16 önkéntest vizsgált, akik egy standard étrendet követtek egész nap.

Este 8-kor elvégeztek egy edzésprogramot, majd ezt követően, 21 órakor azonnal kaptak rágcsálnivalót, 20 gramm fehérje- és 60 gramm szénhidrát-tartalommal.

Este 23 óra 30-kor, közvetlen lefekvés előtt két lehetőség közül kaptak egyet. Az egyik ital 40 gramm kazein fehérjét tartalmazott, mely a tejtermékekben található, a másikban viszont nem volt ilyen.

A kutatók ezután vérmintákat gyűjtöttek a résztvevőktől intravénásan, egész éjjel, és figyelemmel kísérték a fehérje-felszívódást, valamint annak egyensúlyát a szervezetben.

Az izom erősségéért, fenntartásáért és növekedéséért felelős izomfehérje szintézis aránya mintegy 22 százalékkal magasabb volt a fehérje-italt fogyasztóknál.

A fehérje fogyasztás tehát különösen fontos az edzést végzőknél. Próbáljuk ki ezeket az egészséges, késő esti rágcsákat - 30 perccel lefekvés előtt:

- 1 csésze zsírszegény tej
- 1 csésze nem zsíros túró
- Zsírszegény görög joghurt
- Két keményre főtt tojás
- Fél csésze zabpehely, 1 csésze zsírszegény tejjel
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 23 mandula

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.