Szívizomserkentőnek bizonyultak az édességek

Mégsem olyan rossz, ha zsírban tocsogunk?

Úgy hangzik, mint a szívinfarktus bombabiztos receptje. A szalonnás-tojásos zsírbomba desszertként egy tányér fánkkal valójában jót tesz a szívnek.

2011.04.20 09:00medipress.hu

Egy kutatás eredményei azt sugallják, hogy a zsírban tocsogó édesség valahogy serkenti a szív izmainak működését, így kisebb károsodás éri a test motorját szívinfarktus esetén.

A gyorséttermek rajongói örülni fognak, ha megtudják, hogy az olajban sült ételek, mint a sült krumpli, a bacon és a fánk biztosítják a legjobb védelmet. Sajnos az orvosok továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy ezek csak előzetes eredmények, még korai lenne a gyümölcsös müzlit felcserélni egy hagyományos angol reggelire.

Amerikai kutatók egereket tápláltak zsír alapú vagy normál táppal 24 óra és hat hét közti időtartamig, majd megnézték, mi történik velük szívinfarktus után.

A zsíros ételek és szívbetegségek összefüggései miatt azt várták, hogy a zsírban gazdag táplálékot fogyasztó egerek sorsa fordul a legrosszabbra. Ehelyett azoknak lett a legenyhébb a betegség lefolyása, amelyeket két hétig tartottak a zsíros tápon.

Ami a legmeglepőbb, hogy a csak egy napig zsíros tápot fogyasztó egerek infarktusa 70 százalékkal enyhébb volt, mint a normál étrenden tartott társaik. Az eredményeket a Kísérleti Biológia Konferencián tették közzé.

Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem kutatója elmondta: "Ez azt mutatja, hogy a rövid ideig tartó zsírban gazdag táplálkozás az állatkísérletek során valóban szívfunkciót védő hatást mutatott."

Az még nem tiszta, hogy a rövid ideig alkalmazott zsírbomba miként segít a szívnek, de talán azzal, hogy több energiát biztosít a szívizomzatnak a gyógyulási folyamat során.

"Sokat jelenthet, ha megtaláljuk a mechanizmust, mely szerepet játszik a szív védelmében. Az is kiderülhet, hogy bár fontos a helyes táplálkozás, talán nem kell mindig kerülni az összes tiltólistás ételt. Megváltozhat a táplálkozási és étrendi javaslatok szemlélete."

A kutatásban közreműködő Jack Rubinstein, szívspecialista a következőket tette hozzá:

"Jelenleg szívinfarktust követően az alacsony zsírtartalmú diétát javasolják, de lehet, hogy ez egy kicsit túl szigorú."
Arra azért felhívták a figyelmet, hogy a zsíros ételek köztudott artériaelzáró és szívinfarktust okozó hatása miatt még nagyon korai lenne, ha az emberek máris rávetnék magukat a fánkokra és szalonnatömbökre.

"Még mindig nem tudjuk, hogy miként egyenlítődik ki az artériákra gyakorolt káros hatás és a szívizomban végbemenő pozitív változás. Egyelőre mindenki kövesse az orvosa utasításait."
- tanácsolta Dr. Rubinstein.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.