Mi befolyásolja, hová rakódik a zsír?

Körtére vagy almára hízol? Most megtudhatod!

A tudósok beazonosították azt a proteint, amely befolyásolja, hogy valaki alma vagy körte formájú testalkattal rendelkezik-e. A proteinnek abban van szerepe, hogy inkább a csípő vagy inkább a has köré rakódik-e zsír a testünkön.

2011.03.12 10:00medipress.hu

Az Edinburgh Egyetem kutatói levezették, hogy egy bizonyos proteinnek, nevezetesen a 11BetaHSD1-nek a szintje magasabb azoknál, akiknek a testzsír a hasuk, derekuk köré rakódik le. Ezek az emberek almaformájúra híznak, és nagyobb eséllyel vannak kitéve a szívbetegségeknek.

Ellenben ugyanennek a proteinnek alacsony a szintje azoknál, akiknek a csípője köré rakódik le zsír – ők az úgynevezett körteformájúak -, amelyet a szervezet energiává alakít.

A szakemberek eddig is hangsúlyozták, hogy a has körüli zsírréteg veszélyesebb, ezért a tudósok már keresik azt az orvosságot, amely meggátolná a fenti proteinnek a működését.

A Diabetes című folyóiratban közzétett kutatás egyik résztvevője Dr. Nik Morton, az Edinburgh Egyetem munkatársa, aki így nyilatkozott:

„Ezzel a tanulmánnyal új távlatok nyílnak meg előttünk, és talán könnyebben rájövünk, mitől van az, hogy bizonyos zsírok kárt okoznak, míg más zsírok energiává alakulnak bennünk. Ráadásul, a káros zsírok az egész szervezetre kihatnak, ezáltal diabéteszt is okozhatnak. A 'bűnös' protein visszaszorítása segíthet felvenni a harcot a káros következmények ellen.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.