Az alma-típusú elhízás veszélyesebb

Alma- és körte-típusú nők, és a csontritkulás

Amerikai kutatók megállapították, hogy összefüggés van az elhízás és a csontritkulás között. A túlsúlyos hölgyek körében végzett vizsgálat szerint, az alma-típusú elhízás hajlamosít leginkább a csontállomány csökkenésével járó kórképre.

2011.01.24 18:48medipress.hu

Az elhízás, túlsúly nem véd a csontritkulással szemben

A Harvard-i Orvosi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a közhiedelemmel ellentétben az elhízás nem véd a csontritkulás ellen, hanem annak kialakulását segíti elő.

Vizsgálataikba 50 túlsúlyos, menopauza előtt álló nőt vontak be, akiknek az átlagos testtömeg-indexe 30 volt (az optimális 20–25). Az ő esetükben felmérték a testzsíreloszlást és a csontsűrűséget.

Kiderült, hogy különbség van a csontsűrűség tekintetében attól függően, hogy a zsírszövet hol helyezkedik el.

Azoknak a nőknek, akiknek a hasa köré rakódik le – vagyis az alma-típusú elhízás jellemzi őket – alacsonyabb volt a csontsűrűségük, mint azoknak, akiknek a csípőjére és a combjára, azaz a néven a körte-típusú hölgyeknek.

A vizsgálat vezetője Dr. Miriam Bredella szerint így a hasi elhízást már rizikó faktornak tekinthetjük a csontritkulás esetében.

Viszont nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a túlsúly elősegíti más kórképek, mint például a szív-érrendszeri betegségek, és a diabétesz (cukorbetegség) kialakulását is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.