Van segítség a jo-jó ellen?

Mely nők esélyesebbek a visszahízásra?

Hamarosan segítséget kapnak azok a jojó-diétások, akik azonnal visszaszedik magukra az összes leadott kilót a fogyókúra végeztével.

2011.03.01 08:32medipress.hu

Az elhízással foglalkozó orvosok állítják, előre meg tudják mondani, mely nők esélyesebbek a visszahízásra a vérben található egyik protein szinjéből.

A felfedezés utat nyit egy olyan egyszerű vérvizsgálati módszer felé, melyből kiderül, hogy az illetőnek kell-e erőfeszítéseket tenni a karcsúbb formák megtartásáért, mielőtt még a kedvét veszti, hogy valaha is újra nekigyürkőzzön a tortúrának.

Nyolc európai ország kutatói 96 fogyókúrázó vérét vizsgálták, akiknek már sikerült lefaragniuk súlyukból. A fele társaság vagy megtartotta ezt a súlyt, vagy tovább fogyott, de a többiek sajnos visszahíztak. 34-féle proteint vizsgáltak a vérmintáikban.

Kiderült, hogy az angiotenzin-konvertáló enzim szintje áll szoros összefüggésben azzal, hogy egy fogyókúrázó nőnél jelentkezik-e a jojó-effektus, vagy sem. Akik vékonyak maradtak később, azoknál az enzim szintje nagy mértékben lesüllyedt.

Az még nem tiszta, hogy az angiotenzin-konvertáló enzim miként határozza meg a fogyókúra kimenetelét, de valószínűleg megzavarja azokat a hormonokat, melyek a teltségérzetet, valamint a zsír-és vízraktározást szabályozzák a szervezetben.

Minden negyedik brit ember szeretne lefogyni, 80 százalékuk pedig szenved a jojó-hatástól, így bármit, ami stabilizálja a testsúlyt, azonnal elkapkodnának. Nők milliói férhetnének bele újra a régi farmerjeikbe, ráadásul az egészségüket is jobban megőrizhetnék.

Kutatások kimutatták ugyanis, hogy az ismételt fogyás-hízás megkétszerezi a szívbetegségből eredő halálesetek kockázatát. Összefüggésbe hozták a korai halálozással általánosságban, továbbá az agyvérzéssel, cukorbetegséggel is. Gyengíti az immunrendszert, így a szervezet védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.

Néhány szakértő még azt is kijelentette, hogy ennél az is jobb, ha valaki egyáltalán nem is fogyókúrázik. Susan Jebb, a kutatócsoport egyik tagja kihangsúlyozta, hogy sokkal több kutatásra van még szükség, mielőtt kifejlesztenek egy vértesztet a diéta alkalmazói számára, azt azonban elmondta, hogy nagyon fontos felfedni, miért bukik el folyton a fogyókúrázók egy része.

"A közhiedelemmel ellentétben az emberek általában könnyen lefogynak. A gondjuk azzal akad, hogy a kívánt testsúlyt meg is tartsák. A legtöbb figyelmet eddig mindig annak szánták, hogy a kilók leolvadjanak, és nem azokra a módszerekre, amivel hosszú távon távol lehet őket tartani. A jojó-hatás lelkileg is megviseli az embereket, elveszhet az önbizalmuk is." - mondta el.

A Slimming World elhízással foglalkozó orvosa, James Stubbs így kommentálta a kutatást: "Ez nagyon érdekes. A súly megtartása abszolút mértékben kritikus fontosságú a siker szempontjából."

További nyolc proteint is összefüggésbe hoztak a sikeres súlymegtartással, jelentette a PLoS ONE. A kutatócsoport egy hasonló tanulmány elkészítését tervezi, csak férfiakkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.