A kisfokú túlsúly is halálos lehet

Elhízással nő az idő előtti halálozás kockázata

Nem szükséges a nagyfokú elhízás ahhoz, hogy fokozódjon az idő előtti halálozás kockázata.

2010.12.07 08:00napidoktor.hu

Kétségtelen, hogy az elhízás növeli a szívbetegségek, a szélütés, azaz stroke és egyes daganatok kialakulásának kockázatát, azonban a mérsékelt túlsúly megítélése eddig nem volt egyértelmű – olvasható a New England Journal of Medicine számában.

Amy Berrington és az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársai egy, az egész világra kiterjedő vizsgálatot végeztek, melyben másfél millió ember vett részt.

Megállapították, hogy a túlsúly mintegy tizenhárom százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát.

A munkában tizenkilenc korábbi, hosszú távú tanulmány adatait használták fel, melyben szerepel a testtömeg-index (BMI) és az esetleges halálok is – a követési idő öttől huszonnyolc évig terjedt.

A kutatók főként arra a csoportra koncentráltak, akik a vizsgálat kezdetekor egészségesek voltak, kizárták a dohányosokat, a szívbetegeket és rákosokat, ugyanis ezek nagymértékben változtattak volna a halálozási arányokon.

A legalacsonyabb halálozás az ideális testtömegű hölgyeknél volt, velük összehasonlítva az enyhe túlsúly tizenhárom százalék járulékos kockázatot jelentett.

A kifejezett elhízás viszont negyvennégy-nyolcvannyolc százalékos kockázatnövekedésben nyilvánult meg.

Férfiaknál hasonló különbségeket tapasztaltak. Vagyis az egészség szempontjából még a mérsékelt túlsúly sem elfogadható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.