Depressziósak lesznek, akik sokat esznek

Boldogtalanná is tesznek a transz zsírok

A telített és transzzsírok mennyiségét korlátozni kellene, mert nemcsak egészségtelenek, érelmeszesedést okoznak, de a legutóbbi kutatások szerint boldogtalanná is tesznek.

2011.03.10 14:53ma.hu

Mi is a transz-zsírsav? A természetes telítetlen zsírsavak mesterséges keményítésével hozzák létre, ezért szilárd állapotú szobahőmérsékleten a legtöbb margarin. A telített, azaz állati eredetű zsíroknál veszélyesebbek a transz-zsírsavak.

A legújabb kutatások szerint azonban depresszióhoz is vezet gyakori fogyasztásuk. Egy spanyol tanulmány készítői hat éven át vizsgáltak 12 ezer embert: az elején egyikük sem mutatott depresszióra való hajlamot, kiegyensúlyozottak voltak.

Ám azokon, akik több transz zsírt vittek be szervezetükbe - még akkor is, ha csupán egy teáskanál mennyiségű margarin volt az -, egyre jobban kiütköztek a depressziós tünetek.

Általánosítani természetesen nem lehet - az azonban akkor is tény, hogy a transz zsírsavak ártalmas hatásai között megtalálhatók a gyulladások is.

Ha azonban a tanulmány végzőinek igaza van, az amerikaiak még a spanyoloknál is sokkal rosszabb állapotban lehetnek.

Az mindenesetre tanácsolható: az egészséges étrend érdekében fogyasszunk nagyobb mennyiségben többszörösen telítetlen zsírt, olajból is válasszuk az olívaolajat vagy repce olajat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.