Több testzsírunk lesz, ha kevés a fehérje

A pocak kerekedik, az izom löttyed - így járnak a fehérjeszegények

Aki több kalóriát fogyaszt el, mint amennyit eléget egy nap, veszít izomtömegéből és könnyebben felhalmozza a testzsírt - vagyis általában túl kevés fehérjét és túl sok zsírt, illetve szénhidrátot eszik.

2012.01.04 16:55ma.hu

A túlságosan sok zsírt és szénhidrátot, ellenben kevés fehérjét fogyasztó embereknél felhalmozódik a testzsír, izomtömegükből pedig veszítenek - állítja egy, a Journal of the American Medical Association szaklapban megjelent tanulmány.

A tanulmány 25 embert vizsgált, akik egy, erre az időre elkülönített épületben éltek több mint 3 hónapig. Keveset edzettek. Két hónapon át 1000 kalóriát fogyasztottak naponta a férfiak és a nők egyaránt, vagyis többet, mint amennyi a súlyuk fenntartásához kellett, de más-más mennyiségben kaptak fehérjét.

Akik kevés fehérjét kaptak, a kísérlet során durván dupla annyi súlyt szedtek fel, mint a strandard vagy magas protein-tartalmú ételeket kapott résztvevők, ám a testzsírjuk sokkal nagyobb gyarapodást mutatott, mint a testsúlyuk.

Az alacsony fehérjés ételeket kapott résztvevők esetében az extra napi kalória 90 százaléka raktározódott el testzsírként, míg a többi csoportban csupán az 50 százaléka. A maradékot a szervezet elégette.

Ezen felül az alacsony proteintartalmú étrenden élők átlagosan 1,5 kilót vesztettek testtömegükből, míg azoknak a testtömege, akik normál- vagy magas fehérjetartalmú ételeket kaptak, 2-3 kilóval növekedett.

Az eredmények alátámasztják a korábbi teóriákat, miszerint az alacsony- vagy magas fehérjetartalmú étrend harcolhat a súlygyarapodás ellen, megtévesztve a szervezetet, amely elégeti a felesleges kalóriákat anélkül, hogy tárolná őket.

Az eredmények arra is utalnak, hogy a legkisebb ajánlott fehérjebevitel, mely nők számára 46 gramm naponta, férfiaknak pedig 56 gramm per nap, nem minden embernél elég az izomtömeg fenntartására.

A tanulmányban résztvevőknek például legalább 78 gramm proteint kellett elfogyasztaniuk ahhoz, hogy ne veszítsenek izomtömegükből.

A legtöbb ember teljes kalóriabevitelének 20 százaléka fehérje kellene hogy legyen. Érdemes az alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú ételekre támaszkodni, így a fehér húsokra, tengeri halakra, görög joghurtra, zsírszegény túróra például.

A fehérje segít az étvágy kontrollálásában és a testtömeg fenntartásában is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.