Kamaszkorban még elég, később ártalmas!

Nincs kifogás! A tiniknek elég a 7 óra alvás

Ha egy kamasz azt bizonygatja, neki még jó pár plusz óra alvásra van szüksége, nem lesz igaza - egy új kutatás szerint a tiniknek 7 óra alvás is elég.

2012.02.14 18:55ma.hu

Senkinél sem előnyös a túl sok alvás, a kamaszoknál azonban fokozottan nem - állapította meg egy új tanulmány. Sok kamasz jön elő a kifogásokkal, hogy neki még hány extra óra alvás kell, ám a kutatók szerint csupán 7 óra is elegendő a számukra...

Ha sokkal többet alszanak, az iskolában is hátrányba kerülhetnek. Jobban teljesítenek ugyanis, ha ugyanakkor fekszenek és megközelítőleg ugyanakkor kelnek minden nap, de nem alszanak 7 óránál többet. Egy átlagos 16 éves számára ez a legideálisabb.

Az Utah állambeli Brigham Young egyetem kutatói megállapították, hogy egy átlagos 10 évesnek 9-9,5 óra alvásra, egy 12 évesnek 8-8,5 óra alvásra, míg egy 16 esztendősnek 7 óra alvásra van szüksége.

Eric Eide tanulmányvezető elmondta: a 7 órás alvás ebben a korban a legoptimálisabb. A kutatók szerint az alvás megfelelő mennyisége csökken az évek számával.

Tanulmányuk során 1724 általános- és középiskolás diákot vettek alapul, azt vizsgálták: mennyit alszanak átlagosan, és mennyire teljesítenek jól a teszteken. Maguk a diákok is felismerték egy idő után, hogy a legjobban teljesítők nem azok, akik 9 órákig húzzák a lóbőrt.

A Chicagói egyetem kutatói ugyanakkor hozzátették, hogy ez csak a kamaszokra igaz. Ahogy idősebbek leszünk, változnak az igények. Akik kevesebb, mint 5 órát alszanak éjjelente, jelentősen lecsökkent tesztoszteronszinttel bírnak, a hosszabb ideig pihenőkhöz képest.

A tesztoszteron befolyásolja a férfiaknál a libidót és az energiaszintet - ezért aki túl keveset alszik, az a szexet is gyakran kerüli.

Egy tízéves tanulmány kimutatta azt is, hogy míg a fizikailag aktív nőknél a rákos esetek száma igen kevés, náluk a kevesebb, mint 7 órás alvás a testmozgás előnyeit is elveszi, és emeli a rák kialakulásának kockázatát...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.