Nekünk nem megy a téli álom...

8 módszer - így ássa alá a tél az alvásunkat!

Noha szokatlanul meleg időjárással kopogtatott a tél, az évszak végére belehúzott a hideg - a téli hónapok különös hatással vannak alvásunkra. A rövid nap nem éppen pihentető éjszakát eredményez.

2012.02.02 08:15ma.hu

A hideg időszakban szeretünk a leginkább bebújni az ágyba melegedni, ám a rövid téli napok nem feltétlenül járnak kellemes, mély alvással. Sőt, inkább növelik az álmatlan éjszakák esélyét. De hogyan?

- Előszöris, vannak, akik túlságosan melegen tartják az otthonukat. Este nagyon jól eshet a kellemes meleg, ám az alváshoz nem ideális. Amikor alszunk, testünk alkalmazkodik a szoba hőmérsékletéhez. Ha a hűvösebb helyiségben csökken a test hőmérséklete is, az mélyebb alvást eredményez.

- A másik véglet, amikor túlságosan hidegen tartjuk a lakást, vagy a hálószobát. Vacogni nem túl kellemes, kényelmetlenül érezzük magunkat és ébren tart minket éjszaka. Válasszunk egy közepes, az alváshoz éppen megfelelő hőmérsékletet.

- Hatással van az alvásunkra, ha a nap folyamán kevés fény ér bennünket, ugyanis szükségünk van rá, hogy éberek legyünk. Egy szürke, sötét nap során nem jutunk elég fényhez, és ez álmossá tesz minket.

Szoktuk mondani az ablakon kitekintve, hogy még csak azt sem lehet meghatározni igazán, reggel vagy délután van. Mivel egész nap úgy éreztük, hogy mindjárt elalszunk, amikor aztán ágyba kerülünk, nem megy az alvás...

- A nehéz téli ételek ugyancsak gátolhatják a jó alvást. Különösen, ha este fogyasztunk ilyesmit, a szervezet számára nehezebb feldolgozni azt, és sokáig ébren maradhatunk. Legcélszerűbb 5 órával elalvás előtt befejezni az aznapi evést.

- A kevés mozgás szintén befolyásolja téli alvásunkat. A testmozgás ugyanis elősegíti a mélyebb álmot, a kielégítőbb pihenést. Ám télen nemigen van lehetőségünk arra, hogy sokat mozogjunk. Egy kis gyorsgyaloglás napközben vagy lépcsőzés a lift helyett is segíthet.

- Hétvégén jól belehúzunk. Mivel hétközben általában nem tehetjük, hétvégén alaposan kialusszuk magunkat. Talán túlságosan is. A hétközbeni alvást ez is befolyásolhatja. Próbáljunk egy óránál ne többet rátenni a szokásos alvási időnkre. Kevésbé leszünk fáradtak.

- Ha száraz, hideg levegő van a hálószobában, ami télen jellemző, kiszárad az orr, és ilyenkor hajlamosak vagyunk horkolni, ami köztudottan rossz alváshoz vezet. Párásítót érdemes alkalmazni a szobában, vagy jó megoldás egy tálban vizet párologtatni is a radiátoron.

- Végül pedig a legrosszabb alvásgyilkos: a megfázás- és influenza szezon. Az orrdugulás, köhögés, szenvedés, forgolódás nem könnyíti meg alvásunkat, sőt, legtöbb esetben alig alszunk tőle.

Mivel nem kapunk levegőt, nyitott szájjal lélegzünk, horkolni kezdünk, már ettől is romlik az alvás minősége. Ha lehet, próbáljunk meg mindent megtenni alvás előtt annak érdekében, hogy orrjáratokon át kapjunk levegőt. A párásítás, és egy kis méz fogyasztása lefekvés előtt hatékony lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.