Az alvástól hiába várunk enyhülést?

Tovább zaklatnak az álmodban

Egy nehéz nap után általában azt várjuk, hogy majd az alvás gyógyír lesz problémánkra, pihenünk egy nagyot. Kutatók szerint azonban éppen ezt nem fogjuk tenni.

2012.01.19 08:15ma.hu

Kemény napjaink után általában az alvástól várunk segítséget - csakhogy az alvás éppenséggel nem könnyíti meg a problémánkat, ha valamilyen stressz, vagy traumatikus élmény ért bennünket.

A "megváltás" helyett az alvás csak őrzi a fájdalmas emlékeket és rosszabbul fogjuk érezni magunkat - állítják kutatók. Tesztjeik alapján kimutatták, hogy a résztvevők, akiknek traumatikus eseményekről vetítettek filmet, kevésbé érezték magukat rosszul, ha ébren maradtak utána.

A kutatók szerint ez egy evolúciós dolog. Őseink az életveszélyes szituációk, emlékek "ébren tartásával" igyekeztek elkerülni a hasonló helyzeteket a későbbiekben.

A teszteken 106 ember vett részt, akiknek különféle képeket mutattak egy képernyőn. Egyesek negatívak voltak - erőszak, háború, baleset -, mások semlegesek.

Arra kérték a résztvevőket, értékeljék 1-9 pont között az ezekre adott érzelmi reakciójukat. 12 órával később ismét képeket mutattak nekik, újakat és olyanokat is, amelyeket már láttak.

Megkérdezték, látták-e már ezeket a képeket és újra értékelniük kellett érzelmi reakcióikat. A csoport fele a képeket először este látta, majd az alvás utáni reggel. A többiek első alkalommal reggel látták, másodjára pedig este, ugyanazon a napon, alvás nélkül.

Azok, akik aludtak a második megtekintés előtt, ugyanolyan felzaklatónak találták a fotókat, mint az első alkalommal. Míg akik ébren maradtak, azok sokkal kevésbé - mutatott rá a Massachusettes-i egyetem kutatócsoportja.

Vagyis, ez arra enged következtetni, hogy az alvás egy traumatikus esemény után visszahozza az emlékeket és ez a "flashback" még inkább felkavaró.

Dr. Rebecca Spencer, a tanulmány társszerzője elmondta: azt már korábban kimutatták, hogy az alvás védi a memóriát, de úgy tűnik, megőrzi az érzelmi reakciót is.

Spencer szerint a felfedezés hatással lehet a poszttraumás stresszel küzdők kezelésére illetve segíthet a balesetek, bűncselekmények szemtanúinak a látottak feldolgozásában.

A tanulmány a Journal of Neuroscience-ben jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.