A hízás oka lehet a társasági élet, az alváshiány

Észrevetted, mit tesznek veled a barátaid?

Nem tudunk rájönni, miért is kúsznak olyan gyorsan fel ránk azok a fránya kilók? Talán nézzünk körül a baráti körünkben...

2012.05.23 16:55ma.hu

Amennyiben már sokat gondolkodtunk azon, mi lehet az oka, hogy az utóbbi időben sunyi módon jönnek ránk a kilók, noha véleményünk szerint nem eszünk sokkal többet és el sem tunyultunk, ideje megtudnunk, hogy a problémáért bizony társasági életünk is felelős lehet.

Ha gyakran járunk társaságba, rendszeresen be-becsöppenünk a haveri sörözésekre, testóránkat megzavarhatjuk. Általában este 11-kor térünk aludni, de hétvégente akár hajnali 3-kor is egy bárban ülünk. Ez bizony könnyen hozzájárulhat ahhoz, hogy sebtében meghízzunk.

Amerikai kutatók a Current Biology szaklapban ismertetett tanulmánya szerint, minél inkább "konfliktusba kerül egymással" az alvásunk és a társadalmi életünk, annál valószínűbb a túlsúly kialakulása.

Ennek nyilvánvaló okai például, hogy az éjjeli kimaradások során többet dohányzik, iszik alkoholt és fogyaszt koffeint az ember az éjszakai órákban.

"Amennyiben alváshiányunk van, testünk nem működik úgy, ahogy kellene - mondta el Michael Breus PhD, könyvszerző. - Nemcsak az anyagcsere lassul le, de hormonjaink egyensúlya is felborul. A szervezet lelassítja a leptin nevű hormon termelését, azért a hormonét, amely arra késztet bennünket, hogy álljunk le az evéssel. Eközben azonban a ghrelin hormon termelődése növekszik, azaz, egyre nő az étvágyunk."

De vajon tehetünk ez ellen valamit? Az sem megoldás, ha nem járunk el olykor szórakozni...

- Fő gond az alvás

Nagy probléma, hogy az emberek jó része nem tekinti annyira fontos dolognak az alvást. Pedig fel kell állítani egy rendes "menetrendet": legjobb, ha minden nap ugyanabban az időben fekszünk le aludni. Amikor pedig szórakozni megyünk, ne maradjunk zárásig - ha fél 2 körül bújunk ágyba, az még mindig jobb, mint ha hajnalban.

- Indítsuk újra a testóránkat

Belső biológiai óránkat (vagy cirkadián ritmusunkat) visszaállíthatjuk, ha reggelente, amikor besüt a szobánkba a nap, 15 percig élvezzük a közvetlen napsugarakat. A fény hatására kémiai reakció indul el az agyban, mely felébreszt bennünket.

A testmozgással hasonlóan jó hatást érhetünk el. Ha kellemesen el akarunk fáradni, végezzük estefelé. Legyen a mozgás viszonylag könnyű, mert a túl intenzívvel éppenséggel azt érjük el, hogy hosszabb ideig ébren tartjuk magunkat.

- Legyünk következetesek

A megfelelő cirkadián ritmus kialakításához egy megszokott ébredési idő kell, egy szokványos menetrend. Ha éjjel 2-kor estünk is ágyba, kerüljük a délig alvást másnap. Michael Breus szerint maximum 45 perccel aludjunk tovább, mint amennyit szoktunk aludni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.