Gyakori a vas-, kalcium és D-vitamin hiány is

5 dolog, amiből nem kap eleget a nő!

Az egészség szem előtt tartása fontos - de olykor sajnos nem elég betartani a kiegyensúlyozott étrendet, így is híján maradhatunk fontos tápanyagoknak.

2012.05.21 16:55ma.hu

Fizikai és mentális állapotunk javításához érdemes lépéseket tenni: aktívnak maradni, kezelni a stresszt és megfelelően táplálkozni. Aki úgy gondolja, étrendje teljes mértékben kiegyensúlyozott, mégis kissé furcsán érezheti magát olykor, esetleg gyengeséget tapasztal.

Bizonyos, hogy valami mégis hiányzik az étrendjéből. Több fontos tápanyag is van, amelyből a nők nem jutnak elegendő mennyiséghez, és nem azért, mert rossz az étrendjük. Ha a kalória-számolgatást be is tartjuk, vagy netán elhagyjuk a hús fogyasztását, egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya akkor is problémát okozhat. De mik ezek?

- Nem elég a cink: a cink sokat tesz az egészséges immunrendszerért, és védi a bőrt. Mivel a cink elsősorban marhahúsban, osztrigában, rákban és csirkében található meg, a húsmentes fogások fogyasztása cink-hiánnyal járhat. Ilyenkor célszerű babból, sajtóból, kesudióból, napraforgómagból pótolni a hiányt.

- Nem elég a kalcium és a D vitamin: mindkettő elengedhetetlen számunkra. A kalcium a csontok, az izmok és az idegek megfelelő működéséhez kell, a D-vitamin pedig segíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Megakadályozza a csontritkulást, amely köztudottan több nőt érint, mint férfit. Fogyasszunk tejet, szójatejet vagy narancslét!

- Vashiány: a vassal bizony sok nő állhat hadilábon. A menstruációs ciklusoknak köszönhetően könnyű veszíteni a szükséges vasmennyiségből. Pedig vasra szükség van, hogy hemoglobin képződjön a vörösvérsejtekben, mely lehetővé teszi az oxigén szállítását a szervezetben. Ha nem jutunk elég vashoz, álmosnak, fáradtnak érezzük magunkat.

A hús, a baromfi és a hal a legjobb forrásai, de ha nem fogyasztjuk ezeket, a zöld leveles zöldségek, tofu, bab, és számos dúsított gabonapehely is biztosítja. Növeli a vas felszívódását a szervezetben, ha C-vitaminban gazdag ételekkel párosítjuk őket, mint pl. szamóca, citrusfélék és paradicsom.

- Nem elég a folsav: a várandós nőknek különösen fontos a folsav. Hiánya koraszülést és alacsony születési súlyt eredményezhet - segít a DNS, RNS és a vörösvérsejtek képződésében. A bab, a földimogyoró, a spárga, a spenót, az avokádó és a brokkoli is remek forrásai.

- Omega-3 zsírsavak:
szintén igen fontos tápanyag, ha nem kapunk belőle eleget, alacsonnyá válik az EPA és DHA-szintünk (két omega-3 zsírsav), melyek sokkal gyorsabban szívódnak fel a szervezetben, mint növényi megfelelőjük, az ALA.

Szerencsére, ma már számos tojás, narancslé és gabonapehely tartalmazza őket, de a halfogyasztás - elsősorban a lazac és tonhal - mindig garantálja, hogy elég Omega-3 zsírsavhoz jutunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.