Károsítja a fogzománcot a sok savas ital

Visszafordíthatatlan károsodást okoznak az energiaitalok...?

A sport- és energiaitalok maradandó károsodást okozhatnak a tinédzserek és a fiatal felnőttek fogában - állítja egy új tanulmány.

2012.05.03 08:15ma.hu

Nem éri meg túlságosan a sport- és az energiaital fogyasztása. Az ezekben az italokban levő magas savtartalom maradandó károsodást okozhat a fiatalok fogában - állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Kutatók szerint a nagy savasság kikezdi a fogzománcot, a fog külső, fényes rétegét. "A fiatal felnőttek azért isszák ezeket az italokat, hogy javítsák teljesítményüket és növeljék energiaszintjüket. Úgy vélik, jobb, mint egy üdítőital" - mondta el Poonam Jain tanulmányvezető.

"A legtöbb embert jóformán sokkolja, hogy ezek az italok valósággal savban fürösztik a fogaikat" - tette hozzá.

A kutatók 13 féle sportital és 9 energiaital savszintjét elemezték. A savtartalom változó volt márkánként, ahogyan az íz is. A sav hatását úgy vizsgálták, hogy fogzománc-mintákat merítettek beléjük: mindegyik italban 15 percig álltak, mesterséges nyállal keverve.

Ugyanezt a műveletet napi négyszer megismételték 5 napon keresztül. Kiderült: az energiaitalok kétszer akkora károsodást okoztak, mint a sportitalok. A fogzománcra gyakorolt káros hatás egyértelmű volt, ráadásul a károsodás visszafordíthatatlan.

A fogzománc védelme nélkül a fog érzékenyebb lesz, nagyobb valószínűséggel fejlődnek benne üregek.

Az amerikai üdítőgyártók egyesülete ugyanakkor azzal érvelt, hogy ez a tanulmány nem élő emberekkel készült és nem tükrözi a valóságot. Kifogásolta, hogy a szerzők fogzománc-szeleteket használtak a kísérlet során és az emberek semmilyen folyadékot sem tartanak a szájukban 15 percen keresztül, többször naponta, ráadásul 5 napon át.

Az egyesület hozzátette, hogy a laboratóriumi kísérlet nem utánozhatja az emberi száj környezetét, ahol a nyál segít minden étel és ital semlegesítésében. A szájhigiénia, az életmód és a genetika is befolyásolja a fogak erózióját.

Az amerikai tinédzsereknek egyébként 30-50 százaléka fogyaszt energiaitalt, és több, mint 62 százalékuk iszik meg legalább egy sportitalt naponta.

"Az emberek általában nem veszik észre a veszélyt, ha valami látszólag ártalmatlan - és nem is sejtik, micsoda rombolást visznek véghez fogaikban ezek az italok"
- mondta el Jennifer Bone, a fogászati akadémia szóvivője.

A szakemberek azt javasolják, hogy mérsékeljük a sport- és az energiaitalok fogyasztását, illetve ha ittunk ilyet, utána rágjunk cukormentes rágógumit, vagy öblítsük ki a szánkat, ezek a technikák ugyanis növelik a nyál áramlását és segítenek, hogy visszatérjen a szájban a szokásos savasság.

A tanulmányt az Academy of General Dentistry közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.