Vashiányunk lehet, vagy este szoktunk futni?

Észrevettük? 5 dolog, ami lehúzza az energiánkat!

Hetek óta kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, és ez már nem a tavaszi fáradtság jele? Az energialehúzók a közvetlen közelünkben lehetnek...

2012.04.02 16:55ma.hu

Úgy érezzük, képtelenek vagyunk végigcsinálni megszokott napirendünket? Fáradtnak, nyúzottnak, kimerültnek érezzük magunkat?

Amennyiben már rájöttünk, kik az energiavámpír emberek a társaságunkban, megtehetjük, hogy lecsökkentjük a velük való találkozások számát.

De persze mellettük több dolog is lehet, ami lehúzza az energiánkat. Például:

- Iszunk elég vizet?

Talán észre sem vesszük, de a dehidratáltság bizony koncentrációhiány kialakulásával, lelassulással, fáradtsággal járhat - még a mérsékelt kiszáradás is. Legközelebb, ha dekoncentráltnak érezzük magunkat és fáradtnak, próbálkozzunk előbb 1-2 pohár víz megivásával. Ezzel egyébként az éhségérzetet is csökkentjük.

- Mobiltelefonok

Telefonjaink ellenőrzése lefekvés előtt felerősíti az agyi aktivitást, és megnehezíti az elbóbiskolást. Plusz, a mesterséges kék fény tompítja a melatonin alváshormon hatását. Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a 19-29 évesek 20 százalékát hívás, sms, vagy e-mail ébreszti fel heti többször is éjjel. Kapcsoljuk ki éjszakára a telefont!

- Gyógyszerek

Vigyázzunk velük! Számos készítmény mellékhatása az álmatlanság, valamint az energia-löket, ami megakadályoz bennünket a megfelelő pihenésben. Nem nehéz észrevenni, ha elkezdtünk szedni valamit, és fáradtabbnak érezzük magunkat. Érdemes kipróbálni a természetes gyógymódokat - és természetes altatókat, például tea formában.

- Edzés

Talán már hallottuk, hogy este, lefekvés előtt nem sokkal nem érdemes intenzív testmozgást végezni és jól leizzadni, mert túlságosan felpörget és az nem segíti az elalvást.

Az ún. intervallum edzés erősítéssel kombinálva mehet estefelé is, ez ellenőrzés alatt tartja a kortizol stressz hormon szintjét, de a kimerítő és hosszú edzésektől - pl. 30 perces futás közepes tempóban - ilyenkor tartózkodjunk.

- Vashiány

Ez az ásványi anyag szállítja az oxigént szervezetben, és eltávolítja a "hulladékot" a sejtekből. Ha nem jutunk hozzá legalább 18 milligrammhoz naponta, a szervezet küzd a működésért, és "elhasználtnak" érezzük majd magunkat. Az alacsony vasszint vérszegénységhez vezet.

Egy egyszerű vérvizsgálat kiderítheti, vashiányosak vagyunk-e és szükségünk van-e vas pótlására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.