Világszerte kimutatható hiányállapot

Fáradt vagy? Lehet, hogy vashiányod van!

A vashiány nemcsak Magyarországon, hanem világszerte kimutatható hiányállapot. A terhes nők, kisgyerekek, sportolók esetében fokozott vas bevitelére van szükség, mivel a fejlődő szervezet, izomzat vasigénye nagyobb az átlagosnál.

2010.09.02 13:00ma.hu

Egy átlag felnőtt férfi vas raktára 4-4,5 gramm, a nők esetében ez 3-3,5 gramm. Az emberekben lévő vasmennyiség 20-30%-a raktározott, a többi 70-80% pedig az ún. aktív vas készletként van jelen, amelyet folyamatosan hasznosít szervezetünk.

A raktározott vaskészletünk a csontvelőben és a májban található meg és szükség esetén "aktivizálódik" és alakul át aktív vassá. Ebből következik, hogy napi vas szükségletünk aktivitásunktól függően kb. 10-20 mg-ra tehető.

A nőknek a menstruációs időszak alatt kétszer akkora mennyiségre és terhesség alatt, akár 40mg-ra is szükségük lehet.

Ezt a vasmennyiséget természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozással is bevihetjük, ám néha csökken a szint és kialakul a hiányállapot, aminek több oka is lehet. - aktív életvitel - rendszeres sport - helytelen táplálkozás - terhesség - gyomorbetegségek.

Ezeket a vashiányos állapotokat szervezetünk mindig jelzi számunkra, hiszen ilyenkor levertek, fáradékonyak vagyunk, szétszórtak, fáj a fejünk.

Egyes esetekben jelentkezhet fülzúgás, étvágytalanság, szájszárazság és természetesen gyengül immunrendszerünk így megnő a betegségekre való hajlam és a fertőzésveszély esélye is.

Ekkor a szervezetünk a hiányzó vasmennyiséget a bevitt tápanyagokból próbálja kivonni, ez azonban a legtöbb esetben nem kielégítő. Ekkor kerülhetnek előtérbe a táplálékkiegészítők.

Ha valamely kórkép jelentkezik rajtunk, ne hagyjuk , hogy eluralkodjon rajtunk a fáradtság, felejtsük el a képen látható jóindulattal is csak "népi hiedelemnek" betudható szögezett almát, és bátran fogyasszunk kifejetetten vastartalmú táplálékkiegészítőket, multivitaminokat.

Ezen étrendkiegészítők vastartalma újra dinamikus aktív embereket varázsol belőlünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.