A helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás segít

Hogyan előzzük meg a tavaszi fáradtságot?

Érezte már úgy, hogy nem tud a munkájára koncentrálni, állandóan fáradtnak érzi magát, nincs kedve semmihez, és legszívesebben egyfolytában csak aludna?

2010.03.12 08:25vitaminkiraly

Ne csodálkozzon, itt a tavaszi fáradtság időszaka. De nem kell ezt elviselnie, jobban érzi majd magát, ha tesz valamit ellene. Nincs egyedül ezzel a rossz érzéssel, az embereknek kb. a fele küzd rendszeresen, minden évben ezzel a problémával.

Néhány egyszerű módszer segítségével azonban idén már Ön is megszabadulhat tőle. Tél végén a természet minden rezdülésének (hosszabb nappalok, csicsergő madarak) örülünk, sok embernek a szervezete azonban a megújulás helyett inkább a le-és kimerültség jeleit mutatja. Sajnos tényként állapíthatjuk meg, hogy még a XXI. században is előfordulhat vitamin és az ásványi anyagok hiányában kialakuló tavaszi fáradság.

Pedig ennek nem kellene így lennie, hisz minden feltétel adott, hogy elkerüljük ezt a már-már krónikusnak mondató és minden évben visszatérő „betegséget”. A tél elmúltával védelmi rendszerünk meggyengül, koncentrációs képességünk romlik, és megjelennek a tavaszi fáradtság első tünetei. Ez nem csak fizikai fáradtság formájában jelentkezik, a tünetek akár egyénenként eltérőek lehetnek.

Nagy általánosságban azért elmondható, hogy az álmosság, az izomfájdalom, és egyfajta lustaság nagyon sok embernél megfigyelhető tünetek. A vitamin és nyomelem hiánytól szárazabb a bőrünk, gyakran fáj a fejünk, reggel kimerülten ébredünk, kevesebb munka után is fáradtnak, túlterheltnek érezzük magunkat.

Nem is csoda, hiszen gondoljuk végig, milyen a szervezetünk tavasszal. Képzeljünk el egy házat, ahol egész télen fűtöttek, mennyi salakanyag halmozódott fel. Ezt a rengeteg salakanyagot most ki kell üríteni a szervezetből, hiszen ez okozza az oly gyakran emlegetett tavaszi fáradtságot, hiányoznak a szervezetből a hasznos anyagok, nincsen, ami energiát biztosítson.

De mi az, ami hiányzik?

B-vitamin
A tavaszi fáradtság nem feltétlenül csak fizikai fáradtságot jelent. Ha már kicsit nehezebben gondolkodunk, mondhatni lassabban forognak az agytekervények, mint eddig, az annak a jele, hogy szellemileg is kimerültünk. Természetesen ez a probléma sem orvosolhatatlan. Tudta, hogy a B-vitamin család összes tagja nagyon fontos hatással bír az agyi tevékenységre? A B1-vitamint például pont emiatt morális vitaminnak is szokták nevezni.

C-vitamin
A C-vitamin felhalmozódott hiánya okozza az izmok fáradtságát tavasszal, illetve évszaktól függetlenül bármikor. Amennyiben rendszeresen küzd ezzel a problémával, az annak a jele, hogy a szervezetében lévő C-vitamin raktárak kiürültek.

D-vitamin
A D-vitamin pótlásának legjobb és legolcsóbb módja a napsütés. Ennél egyel kevésbé jó, de napsütés hiányában remek alternatíva a szolárium. Amennyiben sem ez, sem az nem oldható meg, akkor nincs más, tegyük azt, amit a medvék, a tengeri malacok vagy az eszkimók. Együnk D-vitamint.

Ez a néhány vitamin csupán kiragadott példa a számtalan tápanyagból, melyre szüksége van a szervezetnek ebben az időszakban.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

A legfontosabb természetesen a megelőzés. A napfény hiányát úgy pótolhatjuk, hogy mikor lehetőségünk van, tartózkodjunk sokat szabad levegőn, sétáljunk nagyokat. Erre igazán nagyszerű a mostani időjárás. Igaz, hogy még tél végén járunk, mégis süt a nap, és nagyon klassz idő van odakint. Ilyenkor szinte csábít a természet, szívesen megyünk ki a szabadba.

Ne feledkezzünk meg a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozásról! Válasszunk vitaminban gazdag ételeket. Ne engedjünk a csábításnak, táplálkozásunk továbbra is könnyű, egészséges ételekből álljon, melyek fogyasztása hozzájárul szervezetünk ellustulásának elkerüléséhez, az anyagcsere továbbra is magas fordulatszámon dolgozhat.

A legideálisabb megoldás az, ha a szervezet tápanyaghiányát természetes forrásból pótoljuk. Ha erre nincsen lehetősége, akkor az étrendjét egészítse ki valamilyen multivitamin készítménnyel, amely tartalmaz minden szükséges vitamint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.