A lényeg a kis mennyiség

A csokoládé csökkenti a fáradtságot is...

Brit kutatók megállapítása szerint a csokoládé a krónikus fáradtság tüneteit is enyhíti - többek között. A felmérés szerint a rendszeres magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztók kevésbé érezték magukat fáradtnak, mint azok, akik fehér .csokoládét ettek.

2008.03.19 19:34Csokoládé Világ

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a kakaótartalom hatással van a krónikus fáradtság tüneteire. Az étcsokoládét fogyasztó páciensek állapotuk javulásáról számoltak be, míg a csokoládéfogyasztás csökkenésével állapotuk romlását is tapasztalták. A krónikus fáradtság szindrómának több tünete is van, de a legjellemzőbb az izomfáradtság, amelyet a fizikai erőfeszítés után éreznek. 

A megfigyelés alapján Steve Atkin endokrinológus professzor szerint a kakaó az agy szerotonin szintjére kedvezően hat, ennek ellenére óva int mindenkit a mértéktelen csokoládéfogyasztástól. Ennek megfelelően a kísérletben részt vevők kéthónapos csokoláédkúria között egy hónap szünetet tartottak. Az eredmény Atkin professzor meglepetésére teljesen egyértelmű volt. "A tízből két olyan beteg is volt, aki a kúra eredményeként visszatérhetett dolgozni, pedig előtte fél éven keresztül munkaképtelenek voltak" - hangsúlyozta a professzor. 


Az étcsokoládétól határozottan kevésbé fáradtnak érezték magukat a betegek - és az állapotuk egyértelmű romlásáról számoltak be, miután abbahagyták a csokievést. Atkin egyetért ugyan azzal, hogy további vizsgálatok szükségesek, de úgy véli: a betegek semmit nem veszítenek, ha kis mennyiségben étcsokoládét fogyasztanak. A lényeg a kis mennyiség; a vizsgálat során ugyanis a napi 45 gramm csokoládétól senki sem hízott meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.