Egészségesek is lehetnek a tiltott ételek

Ételek, melyek nem is olyan ártalmasak - csoki, bor, tészta

A Valentin-naphoz kapcsolódó ételekről általában azt gondoljuk, hogy nem a legegészségesebbek (csokoládé, bor, romantikus vacsora egy olasz étteremben). A "tiltott" ételek közül azonban néhány meglepő előnyöket rejteget számunkra - feltéve, hogy mértékkel fogyasztjuk őket.

2008.03.01 15:13medipress.hu

A csokoládé és a vörösbor előnyeit már klinikai vizsgálatok is összefüggésbe hozták a keringési rendszer egészségével. A csoki olyan antioxidánsokat tartalmaz, mely növeli a "jó" koleszterin és a vérnyomáscsökkentő fenolok szintjét, továbbá kedélyjavító hatású. A vörösbor tartalmazza a szőlő héjában található resveratolt, mely szabályozza a koleszterinszintet és csökkenti a vérrögök képződését, állítja Andy Bellatti, a New Yorki Egyetem végzős hallgatója, a Small Bites című táplálkozási blog szerzője.


A csokoládé fogyasztásával azonban túl sok zsírt, cukrot és kalóriát viszünk a szervezetünkbe, melyek túlsúlyhoz vezethetnek. Zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonákkal és hüvelyesekkel is csökkenthetjük a vérnyomást. Fontos megválasztani a csokoládé fajtáját is. Az egészségre hasznos összetevője a kakaóbabból származik, a legnépszerűbb tejcsokoládék azonban több tejet tartalmaznak, mint kakaóbabot.
 
A tej ráadásul gátolhatja az antioxidánsok felszívódását. Olyan terméket válasszuk, amely sok kakaót tartalmaz, amely nem feltétlenül függ termék sötét színétől. A bor esetében a kívánatos mennyiség kb. napi egy pohár. Több már káros lehet, a kevesebbnek pedig nem lesz hatása. Érdemes megfontolni, hogy a bortól nem lakunk jól, így előfordulhat, hogy rövidebb idő alatt több kalóriát viszünk be. Ha nem szeretjük a bort, szőlő fogyasztásával pótolhatjuk. 


A vacsora alkalmával valószínűleg tésztát fogyasztunk, vagy grillezett húst burgonyával, és ezen ételek egyikétől sem kell félnünk. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut válasszuk, a magas rosttartalma miatt. Ettől függetlenül ehetünk fehér kenyeret is, sokkal fontosabb az, hogy mit teszünk rá: pl. vajat, sót vagy sajtot. 

Ugyanez vonatkozik a tésztára is. Nem csak a teljes kiőrlésűeket lehet egészségesen elkészíteni. Ha teleöntjük mártással és rengeteg sajtot reszelünk rá, a magas rosttartalom mellett sok-sok plusz kalóriával is terheljük a szervezetünket. 

A burgonya a másik "üres" kalóriaforrás. A sültkrumpli és a burgonyapüré mindennél jobban laktat, de ha sütőben sütjük, akkor rostot, C-vitamint és káliumot is veszünk magunkhoz vele. Igazából nagyon tápláló étel, de megint csak nem mindegy, hogy mit eszünk hozzá. Sok ember retteg ok nélkül a zsíradékoktól, így elkerülnek sok egészséges ételt is. A mogyorófélék pl. magas zsírtartalmúak, de sok egyéb tápanyag mellett. Teljes értékű élelmiszerek, és kevesebb kalóriabevitel mellett is jóllakhatunk velük. 


Ezen élelmiszerek összetett áldásos hatásai bemutatják Bellati mértékletességgel kapcsolatos álláspontját. Ha valamely ételtől teljességgel megfosztjuk magunkat, akkor hibázhatunk az étrendünk összeállításánál. Sokkal fontosabb azt mérlegelni, hogy mikor mennyit eszünk abból, amit táplálkozástanilag értéktelennek tartunk. Bellatti javasol egy osztályozási rendszert, mely a mindig/gyakran/ritkán kategóriákból áll. 

Saját tapasztalatából is tudja, hogy ha eltiltjuk magunkat bizonyos ételektől, könnyen esünk kísértésbe. Ha semmit sem vonunk meg magunktól, könnyebben betartjuk a mértékletesség elvét. Akkor is élvezettel kell táplálkoznunk, ha éppen fogyókúrára fogjuk magunkat. Nem szabad büntetésként megélnünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.