Ne becsüljük alá a fáradtságot!

Ön dönt! Alszik vagy vezet?

Az amerikai autóvezetők egy százaléka - körülbelül 1,9 millió ember - szenvedett balesetet ténylegesen vagy kis híján azért, mert álmosan vezetett - derült ki egy új felmérésből. A megkérdezettek több mint fele vallotta, hogy az elmúlt egy évben vezetett már álmosan, míg 28 százalékkal ez legalább havonta előfordul.

2009.12.14 15:46medipress.hu

„Az emberek gyakran alulbecsülik fáradtságukat és úgy gondolják, csak rajtuk múlik, hogy ébren maradjanak” – mondta el Thomas Balkin, a Nemzeti Alvásalapítvány elnöke. „Ez nagyon veszélyes. Bár nagyon jól tudjuk, mikor vagyunk álmosak, magát az elalvást nem érzékeljük. Ekkor sem önmagunkat, sem a környezetet nem érzékeljük és elég egy pillanat, hogy bekövetkezzen a baleset.”

Egyes kutatások szerint a 20 óra ébrenlét után történő vezetés hasonlít az ittasan történő vezetéshez, mivel ekkor is csökken a reakcióidő, a figyelem és romlik az ítélőképesség.

A szakértők ezért azt javasolják, figyeljünk oda a következő árulkodó jelekre: a koncentrálóképesség romlása, elnehezedő szemhéjak, a fej lecsuklása, az utolsó néhány kilométernyi út felidézésének képtelensége, ismételt ásítás, nyugtalanság, ingerlékenység. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, adjuk át a kormányt valaki másnak és szundikáljunk egyet.

A koffeintartalmú italok vagy rágógumik néhány órán át ébren tarthatnak, hatásukra azonban 20-30 percet várni kell és fogyasztásuk nem pótolja az alvást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.