Energiát ad, szépíti a bőrt: és milyen egyszerű!

Olcsó és hatékony: maradj karcsú vízzel!

Szeretnél leadni a kilóidból, vagy csak egyszerűen egészségesebb akarsz lenni? A sima víz felpörgeti az anyagcserét, és segít, hogy telítettebbnek érezd magad. Ne hagyd ki a diétás trükkök közül!

2011.09.24 09:00ma.hu

Karcsúnak maradni, vagy lefogyni olykor könnyebb, mint gondolnánk. Ne csak arra fektessünk azonban nagy hangsúlyt, hogy mit eszünk. Az innivalók éppolyan fontosak.

A vízfogyasztással például csodákat tehetünk - ha ugyanis ásványvízre vagy megfelelő minőségű csapvízre cseréljük a cukros üdítőket, illetve édesített italokat, könnyedén lefogyhatunk pár kilót.

Az első szabály tehát, hogy a kezünk ügyében a kóla vagy a cukros gyümölcslevek helyett ásványvíz álljon, és valahányszor megszomjazunk, ezt igyuk a hizlaló innivalók helyett.

A második, hogy minden étkezés előtt kortyoljunk el egy pohár vizet. Ez hozzásegít, hogy telítettebbnek érezzük magunkat, és nem fogunk olyan sokat enni.

Ha több vizet fogyasztunk, az anyagcserénket is felpörgetjük. Különösen, ha a víz hideg - a szervezetnek ugyanis dolgoznia kell a víz felmelegítésén, a folyamat során pedig néhány extra kalóriát is eléget.

A víz energiát ad

Ha kimerültnek, gyengének érezzük magunkat, igyunk egy kis vizet, hogy feldobódjunk. A dehidratáltság ugyanis sokszor okoz fáradtság- és kimerültség érzetet. A víz segíti a vér oxigén- és egyéb tápanyag elszállítását a sejtek felé. Ha elegendő vizet iszunk, a szívnek sem kell olyan keményen dolgoznia, hogy a vért a testben keringesse.

A víz a stresszt is csökkenti. A dehidratáltság miatt nemcsak a test, az agy is stresszes - amikor szomjasnak érezzük magunkat, már dehidratáltak vagyunk. Hogy a stressz-szintünket alacsonyan tartsuk, mindig legyen nálunk egy üveg ásványvíz, és igyunk belőle rendszeresen.

Talán meglepően hangzik, de a vízfogyasztás az izmokra is jó hatással van. A jól hidratált szervezet tovább bírja az edzést, és keményebben is képes dolgozni.

A bőrt táplálja - a ráncok hamarabb jelentkeznek, ha az ember bőre nem eléggé hidratált. A víz természetes szépség-megőrzőnk, éljünk hát vele! A vízivás hidratálja a bőrsejteket, "hizlalja" őket, fiatalosabbá téve ezzel az arcot. Javítja a vérkeringést, ennek köszönhetően az arc tisztább és ragyogóbb lesz.

Segíti az emésztést

A rostokkal együtt a víz gondoskodik a megfelelő emésztésről. Amennyiben azonban dehidratáltak vagyunk, a szervezet felszív minden vizet, szárazon hagyva a vastagbelet és megnehezítve az emésztést.

A vesekövek egy része azért alakul ki, mert nem iszunk elég vizet. Az ugyanis hígítja a sókat és ásványokat a vizeletben, melyek idővel kövekké alakulhatnak. Nem formálódhatnak azonban azokká egy megfelelően híg vizeletben, csökkentsük tehát a vesekő kialakulására az esélyünket rendszeres vízivással!

A táplálkozási szakértők napi 8 pohár víz elfogyasztását javasolják - ez az egészséges mérték.

Ha pedig edzünk vagy nagyon izzadunk, ennél többet kell fogyasztanunk. Amennyiben egyéb folyadékot is iszunk a nap folyamán - például teát, friss gyümölcslét - kevesebb pohár víz is megteszi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.