Vízzel, ecettel csökkentsük az étvágyat

9 gyors trükk, és viszlát, éhség!

Kínzó érzés az éhség - különösen, ha nem sokkal korábban ettünk, és még mindig úgy érezzük, magunkba tömnénk minden elénk táruló ételt. Ez bizony hízáshoz vezethet - de pár trükkel leküzdhetjük az éhséget!

2011.07.15 14:35ma.hu

Ahhoz, hogy ne kívánjunk meg újra és újra valami ennivalót, minél hosszabb ideig telítve kell, hogy érezzük magunkat.

Nemcsak az számít viszont, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy hogyan. Mit fogyasszunk tehát, hogy a telítettség érzésünk hosszabban tartó legyen?

1. Több vizet!

Igyunk minden étkezés előtt kicsit több, mint 2 deci vizet. Egy méretesebb pohár megfelelő. Megtölti a gyomrot, ezáltal kevesebbet is fogunk enni. Nagyjából 60 kalóriával kevesebbet eszünk így ételeként.

2. Használjunk ecetet és fahéjat

Ecettel és fahéjjal ízesítsük, amit lehet. Ez a két összetevő ugyanis segít szabályozni a vércukrot az étkezés után, és hosszabb ideig telítettnek érezni magunkat - állítja egy új svájci tanulmány.

3. Telítő apróságok

Napközben gyorsan bekaphatók és telítettnek érezzük magunkat tőlük anélkül, hogy nagyobb kalória-bevitel terhelné szervezetünket: a zöld és narancs színű zöldségek 90 százalékban vizet tartalmaznak, telítik a gyomrot és az agyban olyan érzés keletkezik, hogy eleget ettünk.

4. Krumplit!

A fehér és édes burgonya keményítőt tartalmaz, amely felveszi a harcot az éhségérzet ellen. Egy új brit tanulmány szerint növeli a jóllakottság-érzést, akár több, mint 24 órán át is telítettnek érezhetjük magunkat. Valamint, 320 kalóriával kevesebbet fogyaszthatunk ennek köszönhetően naponta.

5. Halat!

Órákra megszüntetheti a késztetést az evésre a hal. Omega-3 zsírsavat tartalmaz, emiatt a sok halat evők telítettebbnek érzik magukat, mint azok, akik például marhahúst fogyasztanak többször. Nem mellékes, hogy a következő fogásból kevesebbet esznek, tehát 75 kalóriával kevesebbel terhelik a szervezetet.

6. Egy kis dió

Hogy rostot, fehérjét és egy kis zsírt is vegyünk magunkhoz, és leküzdjük az éhséget, érdemes napközben egy kevés diófélét ropogtatni. Már kevéstől is csökken az éhségérzet, és kevesebbet fogunk enni a főétkezéseknél.

7. Legyünk "zabosak"

A zabnak telítő hatása van rosttartalma miatt, ezért érdemes reggel például a műzlinkbe is keverni belőle. A béta glükán nemcsak speciális szénhidrát komplex, de jótékony hatással van az immunrendszerre is.

8. Babfélék

A babfélék rost-és fehérje egyensúlyt teremtenek és növelik a telítettség érzését. A hüvelyes növényekben gazdag diéta igen jó hatással van az anyagcserére egy spanyol tanulmány szerint.

9. Tojás

A tojás finom és fehérjedús, fogyasztása segít kordában tartani az étvágyat akár 36 órán keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.