Hogyan tegyük zöldségfogyasztóvá a csemetét?

Mosollyal és trükkökkel ehet egészségesebben a gyerek

A gyermekeknek már idejekorán meg kellene tanulniuk, mely ételek fogyasztása van jó hatással a szervezetükre, melyek azok, amelyek nem vezetnek hízáshoz. Íme néhány tipp.

2011.04.18 10:50ma.hu

Szép is lenne, ha a gyerekek csak olyan ételeket ennének, melyek kifejezetten jó hatással vannak az egészségükre és fejlődésükre. Ehhez azonban a szülőnek kell olyan környezetet teremtenie, hogy a csemetének legyenek egészséges választási lehetőségei.

Egy motiváló, egészséges étkezést támogató környezetben ez nem nehéz. A dolgunk csak annyi, hogy pozitív hozzáállást alakítsunk ki családon belül is az egészséges étkezéshez.

Íme néhány tipp, hogyan formáljuk gyermekünk ízlését, hogyan vezessük rá, hogy egészséges, és tápláló ételeket fogyasszon az egészségtelenek helyett!

Melinda Sothern, a Louisiana-i egyetem professzora azt tanácsolja, ne azzal kezdjük, hogy bizonyos ételekről letiltjuk a gyermeket. A korlátozások a későbbiekben akár étkezési rendellenességekhez is vezethetnek, például bulímiához vagy anorexiához. Negatív hatásai lehetnek a növekedésre, fejlődésre is.

A bizonyos ételektől való eltiltás helyett inkább beszéljünk az egészséges ételek előnyeiről. Tereljük az egész családot a jó irányba - a teljes kiőrlésű kenyerek, zsírszegény tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztását helyezzük előtérbe, és az egészségteleneket fokozatosan szorítsuk ki.

Legyen kéznél az egészség

A gyermekek általában azt eszik, amit találnak - és ami úgymond kéznél van. Ezért ne "dugjuk el" a gyümölcsöket és zöldségeket a hűtőszekrényben, inkább könnyen elérhető helyekre tegyük, ahol rögtön eszükbe jut. A tettek ugyanis figyelemfelhívóbbak, mint ha hosszas előadást tartunk a gyümölcsfogyasztás előnyeiről.

Ne címkézzük az ételeket "jó" és "rossz" kategóriásra. Ehelyett világítsunk rá, mely ételek járulnak hozzá, hogy javuljon a gyermek iskolai-, illetve sport teljesítménye. Magyarázzuk el a kalcium, a sovány húsok, a fehérjefogyasztás előnyeit, vagy azt, hogy az antioxidánsok a zöldségekben és gyümölcsökben a szép bőr és a csillogó haj jó barátai. A bőséges és egészséges reggeli pedig hozzásegít a nagyobb koncentrációhoz a tanórákon.

Büszke mosoly

Ha észrevesszük, hogy gyermekünk éppen egy gyümölcsöt majszol a csoki helyett, jutalmazzuk büszke mosollyal. Ne támadjuk le, ha magas zsírtartalmú chips-et eszik, inkább javasoljunk neki egy egészségesebb változatot: például tortilla chips-et salsa szósszal. Édesség helyett is adhatunk gyümölcsöt, példul friss epret csokimártással.

Ételt ne használjunk jutalomként! Ez súlyproblémákhoz vezethet a későbbiekben. A jutalmazás inkább egy kirándulás, egy játék vagy bármi legyen, amit a gyermek szeretne.

Közös étkezések


Tanulmányok bizonyítják, hogy a közös esti étkezések jó hatással vannak a gyeremekre, lelkileg feltöltik, és az étkezési szokásokat is befolyásolják: nem esnek olyan könnyen letargiába, ha valami gondjuk van, mert kibeszélik magukból a családi összeülés alkalmával, és általában táplálóbban, egészségesebben étkeznek.

Az is megoldás lehet, ha kikészítjük a megfelelő adagot mindenkinek a tányérjára. Ezzel tudatosítjuk azt is, mekkora a még elfogadható porció egy étkezés alkalmával.

Ne döntsünk egyedül


Fontos, hogy mielőtt diétára fogunk egy gyermeket, vagy szeretnénk, hogy felszedjen pár kilót, konzultáljunk a gyerekorvossal. Ne ítéljük meg egyedül, szüksége-e van-e hízásra vagy fogyásra. Az orvos ráadásul jó tippekkel is szolgálhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.