Cukrot és telített zsírokat tartalmaznak, de sokat

Hízlalnak a bébitápszerek?

Egyes bébi tápszerek annyi cukrot és telített zsírokat tartalmaznak, mint a csokis kekszek vagy egy sajtburger - derült ki egy brit felmérésből.

2009.05.10 19:02medipress.hu

A Gyermek Élelmiszer Kampány (Children’s Food Campaign, CFC) több mint 100, csecsemőknek és kisgyermekeknek készült élelmiszert vizsgált meg, mely során kiderült, hogy a Farley kétszersült 29 százaléka cukor, és egyes Cow & Gate kekszek transz zsírokat tartalmaznak – amely összefüggésben áll a szívbetegségekkel.

„A felmérés eredményei elkeserítőek.”
– közölte Christine Haugh, a CFC szóvivője. „Számos, a kereskedelemben kapható csecsemő és kisgyermek ételt egészségesként hirdetnek.

A valóságban – cukor és telített zsírok tekintetében rosszabbak akár egyes junk food-oknál is (a kifejezésnek pontos magyar megfelelője nincs, de az egészségtelen, általában gyorsan elfogyasztott ételeket jelenti).

A CFC felmérés szerint a Heinz által gyártott 100g Farley kétszersült 29g cukrot tartalmaz, amely jóval több, mint egy ugyanannyi mennyiségű csokoládés keksz. A Heinz Toddler’s Own Mini Sajtos Keksz 100g-ja 7,3 százalékban tartalmazott telített zsírokat, amely meghaladja a McDonald’s ugyanakkora tömegű sajtburgerének 6,7g zsírtartalmát. A Cow & Gate, amely csecsemők és kisgyermekek számára gyárt tejes tápszereket, a felmérésre reagálva beszüntette babakekszének gyártását.

„Az Élelmezésügyi Intézettel egyeztetve leállítottuk a babakeksz gyártását, mikor rájöttünk, hogy hidrogénezett zsírt tartalmaz, melynek egy kis része transz zsír.” – közölte a szóvivő.

A CFC, amely a Sustain élelmiszer és gazdálkodási kampány csoport tagja, az Angliában márciusban kapható, összesen 107 csecsemő és kisgyermek élelmiszer tápanyag tartalmát vizsgálta meg.

Eredményeik szerint csupán a termékek felében volt alacsony a telített zsír mennyisége – ahogy az az Élelmezésügyi Intézet irányvonalai meghatározzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.