Súlyos élelmiszerbiztonsági baleset

Kínában 432 csecsemő betegedett meg egy szennyezett csecsemőtápszertől

Az eddigi adatok szerint 432 csecsemő betegedett meg Kínában a forgalomból minap kivont szennyezett csecsemőtápszertől - közölte szombaton a kínai egészségügyi minisztérium.

2008.09.13 14:55MTI

"Súlyos élelmiszerbiztonsági baleset történt" - ismerte el pekingi sajtóértekezletén Kao Csiang (Gao Qiang), a tárca egyik vezető tisztségviselője. Elmondása szerint a kormány termelésének leállítására utasította a Sanlu Group társaságot, Kínai első számú tejporgyártóját, miután az első vizsgálatok beigazolták, hogy a Sanlu készítményeibe került melamin - egy műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer - okozta a csecsemőknél fellépő vesekőképződést, amibe egyikük bele is halt csütörtökön.

A Hopej (Hebei) tartományban bejegyzett Sanlu Group, amely részben az új-zélandi Fonterra Co-operative Group tejipari óriáscég tulajdonában van, a héten már beismerte az általa gyártott gyermektápszer szennyezettségét, és 700 tonnányi tejporkészítményét kivonta a forgalomból. Az azonban csak most vált ismeretessé, hogy a készítmény a péntekig összesített adatok szerint több száz gyermeket betegített meg. Az egészségügyi tárca szóvivője pénteken közölte, hogy a felelősöket szigorúan meg fogják büntetni.

A minisztérium országos intézkedés keretében jelentéstételre, vizsgálatok és kezelések azonnali megszervezésére sürgette a helyi hatóságokat. A Sanlu Group tejporát Kínában Sanlu Bei Bei Infant Powder néven forgalmazzák. A cég, amely napi 6800 tonna tejet termel, a kínai tejpor piac 18 százalékát ellenőrzi. A vállalat közreműködik a kínai űrhajósok ellátásában is. Kao Csiang a sajtónak szombaton leszögezte, hogy a termék csak Kínában és Tajvanon volt hivatalos forgalomban, és egyetlen külföldi országba sem exportálták. Az ügy ezzel együtt ismét ráirányította a nemzetközi piacok figyelmét a kínai élelmiszer-biztonság hiányosságaira.

Az amerikai hatóságok már csütörtökön felhívást intéztek a vásárlókhoz, hogy általában is kerüljék a kínai gyerektápszereket, feltételezve, hogy a Sanlu termékei csempészés útján bejuthattak az ottani helyi kínai piacokra. A közelmúltban már számos más esetben (fertőzött fogkrém, tenger gyümölcsei, hibás gyerekjátékok) támadt külföldön bizalmatlanság a kínai termékek iránt, és kényszerültek a kínai hatóságok arra, hogy felülvizsgálják a termékbiztonsági rendszert.

A szennyezést okozó melamin vegyület nemrégiben érintett volt már egy nagyszabású egyesült államokbeli állateledel-visszahívásban is. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal megtiltotta olyan állateledelek forgalmazását, amelyek Kínából származó, melaminnal szennyezett búzaglutént és rizsfehérje koncentrátumot tartalmaztak. Az eset kapcsán a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal honlapján közölte: nem volt bizonyíték arra, hogy szennyezett búzaglutén-, rizsfehérje-koncentrátum, vagy bármilyen más, Kínából származó fehérjeforrás az Európai Unióba is került volna.

Az Európai Bizottság mindazonáltal arra kérte a tagállamokat, hogy a kérdéses vegyületekre vonatkozóan vessék vizsgálat alá a harmadik országból, elsősorban Kínából érkező élelmiszer-szállítmányokat.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.