Tápszer vagy ..?

Mit egyen a kisbaba? Egészséges táplálás egyéves korig

Vajon melyik tápszer a legjobb? Mire kell leginkább ügyelni etetéskor? Mikor milyen pép adható? Sok mama aggódik, hiszen babájának a legjobbat szeretné adni...

2010.06.02 10:27ideal.hu

A mama melle a baba számára a legbékésebb hely a világon, az anyatej pedig a legoptimálisabb táplálék. Pontosan azokat a tápanyagokat tartalmazza, amelyekre a csecsemőnek élete első hónapjaiban szüksége van anélkül, hogy emésztőrendszerét megterhelné. 

Ráadásul az anyatej olyan értékes ellenanyagokkal is ellátja a babát, melyek megvédik őt a fertőzésektől. Az anyatej az allergiák ellen is védelmet nyújt, ezért a táplálkozással foglalkozó szakértők azt javasolják, hogy a picit az első 4-6 hónapban kizárólag szoptassák. Ha a mama nem tud, vagy nem szeretne szoptatni, esetleg egy idő után pótlás kell az anyatej mellé, akkor a gyárilag előállított tápszer a legjobb alternatíva, hiszen ezzel is lehet egészségesen táplálni a gyermeket, mert mindig ugyanolyan minőségű, szigorúan ellenőrzött és higiénia tekintetében is bátran alkalmazható. 

Kórokozómentes cumisüveg A baba az első hat hónap során különösen érzékenyen reagál a külvilágból érkező kórokozókra, hiszen immunrendszere még éretlen. Ezért a tisztaság különösen fontos! Az üveget és a cumit minden étkezés után kefével, folyóvíz alatt alaposan ki kell mosni!

Tipp: a cumit belülről sóval is dörzsöljük ki, a vizet préseljük át a lyukon, majd tiszta vízzel mindent mossunk át még egyszer! Az ezt követő sterilizálást kétféle módon végezhetjük: 

- A legegyszerűbb, ha speciális, gőzzel fertőtlenítő készüléket használunk. A cumi és az üveg ebben az esetben kemikáliák nélkül öt perc után csíramentesen tiszta.
 
- A másik lehetőség a kiforralás. Az üveget és a cumit ilyenkor tegyük forrásban levő vízbe, s hagyjuk 10 percig forrni!

Milyen vizet töltsünk a cumisüvegbe? 

Alapvető szabály, hogy a víznek mindig frissnek és forraltnak kell lennie. A vizet az üvegbe töltés előtt olyan hőmérsékletűre hűtsük le, hogy a tápszerben található vitaminok ne károsodjanak, és a baba számára iható legyen! A tej elkészítéséhez kizárólag babáknak ajánlott, felforralt ásványvizet használjunk!
 
- Hasznos info: a vezetékes víz, illetve az ásványvíz kiváló alternatívája a gyógyszertárakban kapható, speciálisan babák részére előállított ivóvíz. Csíramentesen palackozzák, így már felforralni sem kell. A tápszert mindig a dobozon található előírásnak megfelelően készítsük el! Pontosan mérjük ki az adagot! 

Etetés előtt kontrolláljuk még egyszer a tej hőmérsékletét: tartsuk az üveget az arcunkhoz, vagy csöpögtessünk néhány csepp tejet csuklónk belső felére! A csecsemők részére elkészített tápszer testhőmérsékletű legyen! A cumin lévő lyuk nagysága akkor optimális, ha a fejre állított üvegből másodpercenként csak egy-két csepp tud átfolyni.A meghatározott, szigorú étkezési idők ma már nem divatosak. A legtöbb anya akkor eteti gyermekét, amikor az jelez, hogy éhes. 

Tipp: ha nem is óraműpontosan, ugyanakkor legalább fél-egy órás intervallumokbban - igazodva a baba igényeihez - próbáljunk rugalmas "rendszerességet" vinni a kicsi életébe! Így kevesebb emésztési panasz fordul majd elő.

Melyik tápszert használjuk? 
 
- Négy-hat hónapos koráig a csecsemők kezdő tápszerét adhatjuk a babának, melyet PRE-előtaggal vagy 1-es számmal is jelölnek. A PRE-előtaggal jelölt termékek szénhidrátként csak tejcukrot tartalmaznak, így leginkább ezek hasonlítanak az anyatejhez. A tejcukor mellett egyéb szénhidrátokból is álló tápszerek sűrűbbek és jobban laktatnak. Mivel több kalóriát tartalmaznak, mindig pontosan be kell tartani az előírt menynyiséget! 

- A "követő" tápszer, melyet 2-es számmal jelölnek, még táplálóbb. Több fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, ezért legkorábban a baba öt hónapos korától adhatjuk. Itt is ügyelni kell az előírt mennyiségre, hogy a picit ne tápláljuk túl! - Allergiára hajlamos babák számára - ha a családban már előfordult szénanátha vagy neurodermitisz - létezik "antigénszegény" tápszer is. Ezek a termékek viselik a HA, azaz hypoallergén jelzést. A HA jelű tápszert már az első napoktól adhatjuk a babáknak. A tápszereket ma már LCP-vel is kiegészíthetik. Ez speciális telítetlen zsírsav, melyre egy újszülöttnek agya éréséhez, illetve látásának fejlődéséhez van szüksége. 

A szoptatott babák az anyatejen keresztül jutnak hozzá ehhez a fontos anyaghoz.
 
- Jó tudni! Azok a PRE-, illetve HA-tápszerek tehát, melyek LCP-t is tartalmaznak, még inkább hasonlítanak az anyatejre! A sokat "büfiző" babáknak kifejlesztettek egy sűrűbb, speciális tápszert. Ez megakadályozza, hogy a tej visszafolyjon a nyelőcsőbe. Ennek a speciális tápszernek a használatát azonban mindig meg kell beszélni a gyerekorvossal!

Hozzátáplálás - az első pép 

Az ötödik és hetedik hónap körül az anyatej, akárcsak a tápszer, néha már nem elégíti ki a baba növekvő energia- és tápanyagigényét. Ilyenkor el kell kezdenünk a kiegészítő táplálást: a tejet lépésenként kiegészíthetjük az első péppel, főzelékkel. Öt hónapos kora előtt azonban ne kapjon a baba semmilyen pépet! Ha túl korán elkezdjük a hozzátáplálást, előfordulhat, hogy a pici nem tudja megemészteni az új ételt, és ilyenkor az allergiák kialakulásának is nagyobb az esélye. (Kivételt képeznek ez alól a babáknak készült gyümölcslevek, amelyeket már a hatodik héttől kanalazva adhatunk gyermekünknek, ha ízlik neki.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.