Étkezés felelősséggel: mit egyen a kismama?

Menü a babához: Nem kettő helyett kell enni, mindent csak mértékkel!

A babavállalás felelősségteljes változást hoz egy család életébe - a terhes kismamának tudni kell, milyen étkezés szükséges ahhoz, hogy a baba egészségesen fejlődjön.

2011.04.11 19:00foodmanager

A gyermekvállalás csodálatos, ám felelősségteljes változást hoz minden család életébe.

A terhesség időszakában az édesanya szervezete védi és táplálja a babát, ezért nagyon fontos, hogy az anyuka tisztában legyen azzal, milyen étrendre van szüksége ahhoz, hogy a baba egészségesen fejlődjön.

Alapszabályok

1. Nincs tiltott élelmiszer, csak betartandó mennyiségek. A kismama kívánósság esetén is fogyaszthatja, ami jól esik, de mértékkel! Kivétel ez alól az alkohol, melynek fogyasztása koraszülést illetve a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja!

2. Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására a kismama étkezzen sokszor, kisebb mennyiségeket! A rendszeres étkezés kiemelt fontosságú ebben az időszakban.

3. Ha egy édesanya a fogantatás pillanatában normál testtömegű és rendszeresen mozog, a várandósság ideje alatt pedig megfelelően táplálkozik, akkor a terhesség végére ideálisan 10-12 kg-ot gyarapszik, amiből a zsírlerakódás csak 3 kg.

A kismamának több energiára van szüksége, tévhit azonban, hogy ezentúl "kettő helyett kell ennie". A várandósság csupán 150-300 kcal többletet jelent naponta, mely a fizikailag kevésbé aktív valamint túlsúlyos kismamáknál maximum 200 kcal pluszt jelent még a terhesség utolsó időszakában is.

Több fehérjét!

A várandós anyukának korábbi étrendjéhez képest naponta 10 g fehérjével többet kell elfogyasztania. A fehérje a sejtek fontos építőeleme, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotóeleme, valamint a tápanyagok szállításában is részt vesz, ezért a baba fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos.

TIPP:

- 10 g fehérje található: 3 dl tejben, 300 ml joghurtban, 30 g félzsíros sajtban, vagy 40 g csirkemellben.

- A megfelelő fehérje- és kalcium bevitelhez elengedhetetlen a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása. Válassza a zsírszegényebb, igény esetén a kalciummal dúsított változatokat!

- Húsok közül válassza a zsírszegényebb húsrészeket, mint a csirkemellet, sertésből a karaj vagy comb részt, és a zsírszegény elkészítési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban sütést, párolást, vagy főzést!

Omega-3 zsírsavak

A többszörösen telítetlen zsírsavak szív- és érrendszerünk egészségét szolgálják és főként a növényi olajokban, olajos magvakban, tengeri halakban találhatóak meg.

Egy csoportjuk, az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szem-, az ideghártya- valamint az agy fejlődéséhez is elengedhetetlen. A terhességi magas vérnyomás, valamint koraszülés előfordulásának rizikója csökkenthető, ha a kismama elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyaszt. Ezeket leginkább a tengeri halakban, repce-, lenmag- valamint szójaolajban és a diófélékben találja meg.

TIPP:

- Szerepeljen étrendjében heti kétszer-háromszor halétel! Próbálja ki a különböző változatokat, többféle ízesítéssel és elkészítéssel!

- Készítsen salátaöntetet különböző növényi olajok keverékéből! 

- Salátáit, gyümölcssalátáit és süteményeit gazdagítsa natúr, sótlan olajos magvakkal!

- Nassolni valónak egyen egy kis maréknyi diót vagy mandulát! Több rostot! A várandósság során fellépő gyakori székrekedés elegendő mennyiségű élelmi rost bevitelével és ezzel párhuzamosan bő folyadékfogyasztással előzhető meg.

Fogyasszunk zöldség- és gyümölcsféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, olajos magvakat!

TIPP:

- Péksütemények közül válassza a teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított változatokat! Figyeljen arra, hogy nem minden barna kenyér gazdag élelmi rostban! A legjobb módszer, ha ellenőrzi a kenyér súlyát: minél tömörebb és nehezebb a kenyér, annál biztosabb, hogy jól választott! 

- Keverjen a sütemény tésztájába zabkorpát vagy helyettesítse a finomliszt felét teljes kiőrlésű változattal! Linzertésztáknál akár a tészta egészét lehet teljes kiőrlésű liszttel készíteni.

- Reggelire készítsen házi müzlit zabpehelyből, lenmagból, szezámmagból, pelyhekből! Adjon hozzá friss gyümölcsöt, és öntse le 2 dl tejjel!

- Minden étkezéshez fogyasszon zöldséget: párolt, főtt vagy friss változatban. Érdemes idényzöldségeket vagy gyorsfagyasztott termékeket használni a vitamin- és ásványi anyag tartalom megőrzése érdekében!

- Helyettesítse a köret adagjának felét zöldségekkel!

- Minden napra válasszon ki egy kedvelt, immunerősítő gyümölcsöt és ezeket fogyassza tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek!

Több folyadékot!

Ügyeljen az elegendő folyadékfogyasztásra: naponta legalább 1,5-2 litert igyon! A folyadékfogyasztás legtökéletesebb forrása a víz. Ám 2-3 dl frissen facsart gyümölcslé, illetve zöldséglé is belefér a napi folyadékmennyiségbe.

A levesek, gyümölcsök és a magas víztartalmú zöldségek, mint az uborka vagy a paradicsom, is jelentősen hozzájárul a napi folyadékbevitelhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.