Több, mint 90 százalékban hatásos

A terhesség alatti influenzaoltás az újszülötteket is védi

A terhesség alatti influenzaoltás, ha az újszülöttek kórházi ápolását vizsgáljuk, több, mint 90 százalékban hatásos.

2011.01.11 13:00medipress.hu

A Yale School of Medicine kutatóinak vizsgálatai már 3 éve folynak, eredményeiket a Clinical Infectious Diseases december 15.-i számában közölték le.

A kutatócsoport már tavaly beszámolt a vizsgálat addigi eredményeiről Philadelphiában. Terhesség alatti légúti megbetegedések illetve emiatt kórházban ápolt csecsemők elsősorban influenzafertőzésben szenvednek.

Az oltást minden kismamának és a hat hónaposnál idősebb gyerekeknek javasolt, ám a vakcina nem alkalmazható hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknél.

Számukra csak a fertőző betegségekre érvényes általános szabályok betartása és a környezetükben élők oltása jelentheti a védelmet.

Isaac Benowitz, aki a Yale egyetem orvostanhallgatója, egyben a cikk első szerzője, Dr.Marietta Vazquezzel és kollégáival azt vizsgálta, hogyan előzi meg a terhesség alatti influenzaoltás a csecsemők kórházi ápolását.

A vizsgálat során a Yale-New Haven Kórházban influenzával ápolt gyemekek alkották az egyik csoportot, míg a másik csoportba egészséges gyerekek kerültek.

Ezt követően megnézték, hogy a gyerekek anyukája kapott-e influenza elleni oltást a terhessége alatt.

Az egészséges gyerekek anyukái között sokkal több részesült oltásban” - nyilatkozta a Yale Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének docense, Dr.Marietta Vazquez.

A vizsgálatba bevont gyerekek között a terhesség alatti oltás 91,5 százalékban védte meg a gyerekeket a kórházi felvételtől.

A terhesség alatti influenzaoltás hat hónapos korukig megvédi az újszülötteket a megbetegedéstől, ami azért különösen fontos, mert ezek a gyerekek még nem kaphatnak vakcinát.

Ez az oltás nagyon költséghatékony, hiszen egyszerre két személyt is megvéd a betegségtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.