Az anyatej alkalmas az emlőrák szűrésére

Benne van az anyatejben: rákosak leszünk-e?

Az anyatej sejtjeinek elemzése előrejelezheti a későbbi emlőbetegségeket - állítják amerikai kutatók. Reményeik szerint az anyatej alkalmas lehet idősebb édesanyák esetén az mellrák szűrésére már nem sokkal a szülés után is.

2011.04.08 17:00medipress.hu

„Úgy tűnik, a sejtek segítségével becsülhetjük az emlőrák kockázatát” - véli Dr. Kathleen Arcaro, az Amherstben található Massachusetts Egyetem állatorvos docense. Eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség éves kongresszusán számolt be. Arcaro 271 amerikai édesanya anyatejét elemezte.

Valamennyien túlestek rákszűrésen, vagy mintát is vettek az emlőjükből, illetve elő voltak jegyezve ilyen vizsgálatra. A tejben megkeresték az esetlegesen rákos sejteket, melyeket epitel sejteknek neveznek.

Ezt követően olyan DNS-t különített el, melyek a tumor szupresszor gének szabályozásában játszanak szerepet.

Három olyan gént elemeztek elsősorban, melyekre gyakran kerül metilcsoport emlőrákban. Ennek hatására gátlódik a gén működése, kikapcsolódik a funkciója.

Az SFRP1 génre gyakrabban került metilcsoport a biopsziázott emlőkben. Azok között a nők között, akiknél a vizsgálat emlőrákot igazolt, a RASSF1 gén átlagos metilizációja jelentősen magasabb volt a biopszin át nem esett emlőkével össszevetve.

182 hölgy adatát ismertették, olyanokét akiknek biopsziás eredményük és DNS vizsgálatuk is készült. Korábban a vizsgálatokhoz az emlőbimbóból finomtű-aspirációs technikával vagy a tejvezetékek átöblítésével nyerték.

A sejtek anyatejből történő gyűjtése nem invazív, ráadásul olcsó módszer. Egyelőre túl korai lenne, hogy csak a sejtek elemzésére hagyatkozzunk a diagnosztika során, de a kutatások folytatódnak.

"Hosszútávú utánkövetéseket kell végeznünk és még több gént is be kell vennünk a vizsgálatokba" -
mondják a kutatók. Reményeik szerint az anyatej alkalmas lehet idősebb édesanyák esetén az emlőrák szűrésére már nem sokkal a szülés után is.

Dr. Priscilla A. Furth
onkológius professzor szerint a kutatásoknak jelentős hatása lesz. Sejtekhez jutni az egyszerűbb része a szűrésnek, egyelőre még kérdéses, mennyire válik majd be a gyakorlat számára.

Szűrőmódszerként csak akkor lesz alkalmazható, ha jól előrejelzi a megbetegedést, ám ennek vizsálata még folyik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.