HAMLET az anyáknak köszönhet mindent

Elpusztítja a daganatos sejteket az anyatej egyik összetevője

Az anyatej egyik alkotórésze elpusztítja a rákos sejteket, derült ki a Göteborgi és a Lund Egyetem tudósainak legújabb vizsgálatából.

2010.04.28 12:01medipress.hu

Bár a HAMLET névre keresztelt vegyületet már évekkel ezelőtt felfedezték az anyatejben, hatását csak most tesztelték embereken. Az ezzel a vegyülettel kezelt húgyhólyagrákos betegek vizeletében a kezelés után elhalt rákos sejteket mutattak ki, így feltámadt a remény, hogy a molekula a jövőben daganatok elleni szerré fejleszthető tovább.

Véletlenül fedezték fel

A HAMLET-et véletlenül fedezték fel a kutatók, amikor az anyatej antibakteriális összetevőit vizsgálták. A további vizsgálatok kimutatták, hogy a HAMLET fehérjéből és egy zsírsavból áll, amely a természetben az anyatejben fordul elő. Eddig azonban nem sikerült bizonyítani, hogy ez a vegyület spontán alakul ki az anyatejben, azonban feltételezik, hogy a HAMLET a kisbabák gyomrának savas környezetének hatására formálódik.

Laboratóriumi kísérletekben a szer 40 különböző fajta dagantot pusztított el, a kutatók jelenleg a bőrrákra, a nyálkahártyák rákjára és az agydaganatokra gyakorolt hatást vizsgálják. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a HAMLET csak a daganatos sejteket pusztítja el, az egészséges sejteket nem károsítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.