Egyedülálló eredményekkel álltak elő

Étkezési szokások és termékenység

A férfiak és nők termékenységét életük korai szakaszának táplálkozása is befolyásolja, állítják a Sheffield Egyetem kutatói. Eddig egyedülálló eredményeiket az Ecology című lap december 17.-i számában ismertetik.

2010.12.29 16:00medipress.hu

A Dr. Ian Rickard által vezetett kutatócsoport 18. századi templomi anyakönyveket elemzett Finnországból, majd ezeket összevetették az adott évek rozs és árpatermésével ugyanazokon a területeken.

A "szűk esztendőkben" született szegények közel fele nem fogant gyermeket élete során.

Ha ugyanezeknek a szegény családoknak a bő termő években született utódaikat vizsgálták, kiderült, hogy nekik átlagosan legalább egy utóduk született.

Az eredmények szerint a megszületés előtti és az azt követő rövid időszak táplálkozása hatással van a reproduktív rendszer fejlődésére.

Dr Rickard szerint "a szegény családok gyeremekeinek táplálása befolyásolja a későbbi termékenységüket. Az eredmények segítenek megérteni a környezeti tényezők hatásait az emberek és állatok egészégére, felfedhetik, hogy az egyes egyének termékenységére milyen egyéni és szociális tényezők hatnak."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.