Hagyjuk a cukros üdítőket, ha kedves az életünk

Vízzel is sokat tehetünk a cukorbetegség elkerüléséért!

Drámai mértékben csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását a sima víz fogyasztása a szénsavas, cukros üdítők helyett. Képesek vagyunk ilyen kismértékű változtatásra?

2011.09.19 10:25ma.hu

A fenti következtetésre a Harvard egyetem kutatói jutottak: állítják, hogy a cukros üdítők vízre cserélése jelentős mértékben csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit, már csak azért is, mert csökkenti a testsúlyt.

Frank Hu professzor szerint meggyőző, hogy a cukorral ízesített üdítők gyakori fogyasztása meggyőző összefüggésben áll az elhízás széleskörű elterjedésével és a diabétesz kialakulásával, sőt szívbetegségekhez is vezet.

Nagyon fontos lenne tehát, hogy ezeket a káros hatású italokat felcseréljük a sima víz, az ásványvíz fogyasztásával, sőt a tea és a kávé se legyen cukrozott.

Csak az Egyesült Királyságban 2,8 millió ember szenved krónikus cukorbetegségben, további egymillió pedig nem is tudja, hogy diabéteszes.

A 2-es típusú diabéteszben szenvedők szervezete elveszíti azon képességét, hogy a glükózt energiává alakítsa, amely emeli a vércukorszintet.

A hiperglikémia tünetei között szerepel, hogy a beteg igen szomjasnak érzi magát, álmosnak, fáradékonynak, gyengének. Mindez diabetikus ketoacidózishoz, vagyis kómához (az inzulin hiánya és a ketónok felhalmozódása miatt) vezet, amely eszméletvesztést, sőt halált is okozhat.

A diabéteszeseknél a szívbetegségek kialakulásának rizikója ötször nagyobb, idővel látási problémákat, idegroncsolódást okoz, utóbbi láb fekélyekhez vezethet.

A pácienseknek többet kellene mozogniuk és egészségesebben élniük, hogy kordában tarthassák betegségüket.

A nem túl minőségi ételek és italok, a táplálkozási szokások és a mozgásszegény életforma nem segítenek rajtuk - mondja Dr. Jean-Pierre Despres tudományos munkatárs, az ICCR (International Chair on Cardiometabolic Risk) vezetője.

Fontos lenne az emberekkel tudatni, hogy apró lépésekkel is sokat tehetnek egészségükért - így például, ha ásványvizet vásárolnak az üdítők helyett. Nemcsak azt kell figyelni, mit eszünk - hogy mit iszunk, az is legalább olyan fontos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.