Elég, ha máshogy kezdünk enni!

Cukorbetegség: nem az étel mennyisége, minősége fontos!

A legújabb kutatások szerint a fogyás nem feltétlenül szükséges a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez; az étkezési szokásaink megváltoztatásával sokkal többet tehetünk egészségünkért.

2011.05.28 14:38medipress.hu

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kísérletek során a kutatók 69 túlsúlyos és cukorbetegségre hajlamos önkéntes étrendjét változtatták meg.

Az önkénteseknek 8 héten keresztül azt a speciális diétát kellett követniük, amelyben ugyan nagy változásokat nem alkalmaztak, de csökkentették a bevitt szénhidrát és zsír mennyiségét.

A zsírszegény étrendet követők étrendje 27 százalék zsírból és 55 szénhidrátból állt, míg a szénhidrátban szegény étrend 29 százalék zsírból és 43 százalék szénhidrátból.

"Nyolc héttel később a zsírszegény étrendet követők inzulin-kiválasztása és glükóz-toleranciája jelentősen javult és szervezetük is jobban reagált az inzulinra - nyilatkozta Barbara Gower, az Alabama Egyetem étkezési tudományok professzora - A hatás különösen a fekete önkéntesek körében volt jelentős."

"Érdekes, hogy a kísérletben azoknak az önkénteseknek is javultak az eredményei, akik nem fogytak. Ebből is látszik, hogy az ételek minősége és nem mennyisége a fontos. Ha képesek vagyunk a napi zsírbevitelünket 27 százalékra csökkenteni, azzal máris sokat tettünk a cukorbetegség megelőzéséért."

A kutatók szerint a szükséges étrendi változtatások annyira minimálisak, hogy akárki képes lehet betartani ezeket.

"A kísérletekben alkalmazott étrendek nagyon is megengedőek
- nyilatkozta Laura Lee Goree, az egyetem étkezési tanácsadó munkatársa - Ezért a cukorbetegségre hajlamosak is könnyedén betarthatják az apró változtatásokat."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.