Finom, és még a diétába is jól illik

Mogyoróval javulnak a cukorbetegek?

A mindennapos mogyorófogyasztással kedvezően befolyásolható a 2-es típusú cukorbetegség - állítja egy új kutatás. Persze, ne a mogyoró-allergiások alkalmazzák...

2011.07.19 13:00medipress.hu

Mindezt a St. Michael Kórház és a Torontoi Egyetem új kutatása állapította meg.

A Diabetes Care online számában megjelent tanulmányban a kutatócsoport, melyet Dr. David Jenkins vezetett, arról számolt be: a napi szénhidrát-adagba illesztett kb. 5 dkg mogyoró elfogyasztása jótékonyan hat a vércukor- és vérzsírszintre a 2-es típusú cukorbetegeknél.

„A sómentes, nyers vagy szárazon pörkölt mogyorókeverék a vér cukor és lipidszintjét is kedvezően befolyásolja, így a testsúlynövekedés elkerülésével lehet javítani a diabéteszes betegek állapotán.” – mondta Dr. Jenkins, aki dolgozik a St. Michael endokrinológiai részlegén és a Torontoi Egyetem orvosi karán is.

A Kanadai Táplálkozástudományi és Anyagcsere Kutatás elnöke is egy személyben. Jenkins és munkatársai három különböző kiegészítő ételt adtak cukorbeteg alanyaiknak.

Az egyik csoport muffint kapott; a másik nyers mandulából, pisztáciából, dióból, pekándióból, mogyoróból, kesudióból és makadámia-dióból álló keveréket; a harmadik csoport pedig muffint és mogyoróféléket.

A HbA1c eredmények szerint a csak mogyorófélékből álló keveréket fogyasztó csoport tagjainak állapota javult a legtöbbet. Náluk csökkent a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje is.

A glikémiás kontroll szempontjából a másik két csoportnál nem következett be jelentős javulás, de a muffin-mogyoró keverékét fogyasztóknál szintén jobb lett az LDL-koleszterin szintje.

A HbA1c (vagyis a glikémiás kontroll hosszú távú jelzője) kétharmados csökkenése klinikailag jelentősnek számít. A mogyoró ráadásul jól illeszkedik a testsúlycsökkentő étrendbe is.

"A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a mogyorófélék speciális részét képezhetik a 2-es típusú cukorbetegek étrendjének, akik szeretnék csökkenteni a szénhidrát-bevitelüket.” – foglalta össze Dr. Jenkins.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.