Ha tudnád előre, mi vár, abbahagynád...?

Ijesztő tudat segítheti a cukorbetegségre hajlamosakat

Módosítanánk vajon életmódunkat szinte egyik napról a másikra, ha tudnánk, hogy valószínűleg cukorbetegek leszünk? Véghez vinnénk-e három, vagy akár öt életvitel-beli változtatást?

2011.09.09 10:25ma.hu

Amikor már megvan a baj, hajlamosak vagyunk fogni a fejünket: "miért is nem tettem valamit, amivel megelőzhettem volna!" A cukorbetegség is elkerülhető, ezért ha nagy a valószínűsége, hogy nálunk is jelentkezni fog, még idejekorán tehetünk ellene.

Minden apró lépés segít - állapítja meg egy új tanulmány. Csak egy dolog megváltoztatásával is csökkentjük esélyeinket a diabétesz kialakulására középkorúként, ám minél több célt tűzünk ki, annál kisebb a rizikó, akkor is, ha családunkban vannak cukorbetegek.

Apró, de jelentős lépés például az egészségesebb étkezésre váltás vagy a mozgás bevezetése a mindennapjainkba.

Az orvosok régóta tudják, hogy bizonyos szokások - így a dohányzás, a sok alkohol, az egészségtelen étkezés növeli a krónikus rendellenességek, így a 2-es típusú diabétesz jelentkezését is. Az új tanulmány az első azonban azok közül, mely alátámasztja, hogy néhány egészséges szokás közbevetése mennyivel csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

A tanulmány vezetője, Jared Reis PhD arra hívja fel a figyelmet, hogy nem késő elkezdeni új, egészséges szokások felvételét, mert jótékony hatásaik számukra is meglepőek voltak.

A tanulmányba bevont, 200 ezer ember egészségének - nők és férfiak egyaránt - éveken át történő követése során a kutatók rájöttek arra, hogy azoknak az embereknek, akiknek egészségügyi állapotát először 50-71 év között vizsgálták, tíz évvel később 9 százalékuk cukorbeteg volt.

Azok nem lettek diabéteszesek, akik:


- Megtartották normál testsúlyukat. Nem voltak sem elhízottak, sem túl soványak.

- Nem dohányoztak. Sosem voltak rendszeres cigarettázók, illetve az elmúlt tíz évben egyáltalán nem gyújtottak rá.

- Fizikailag aktívak voltak. Heti három vagy több alkalommal mozogtak, zsírt égettek legalább 20 percet naponta.

- Egészségesen táplálkoztak. Sok rostot, kevés transzzsírt és ugyancsak kevés szénhidrátot, cukrot fogyasztottak. Telítetlen zsírokból ettek többet.

- Csak mértékkel ittak alkoholt. Kettő pohár vagy annál kevesebb szeszes italt fogyasztottak a férfiak naponta, egyet vagy annyit sem a nők. Szokásaik 31-39 százalékkal csökkentették a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Az elhízás a legnagyobb kockázat


Tisztában kell lenni azzal, hogy minden veszélyes tényező közül az elhízás járul hozzá leginkább a diabétesz kialakulásához. Ne keseredjünk el, ha egyszerre nem megy a jelentős fogyás. Ne feledjük, hogy már egy kevés súlycsökkenéssel is csökkentjük a betegség rizikóját, az életmódbeli váltás történhet fokozatosan is, a lényeg az, hogy megtörténjen.

Ne hagyjuk, hogy visszatartson a változtatástól, miszerint "túl kövér vagyok, hogy belekezdjek", vagy a "már mindegy, mert a családomat végig kíséri a diabétesz"- vélekedés....

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.