Fontos a bőr víztartalma

A szomjazó bőrt hidratálni kell, de hogyan?

A fiatalok bőre általában feszes, mert vízháztartásuk többnyire kielégítő. Az évek múlásával a bőr víztartalma azonban fokozatosan csökken.

2010.08.05 18:00ma.hu

Míg a normális bőr felszíni rétegei akár 25 % vizet tartalmaznak, bőrszárazság esetén és idős korban ez az érték 10 % alá is süllyedhet. A bőr természetes vízmegkötő-anyagai szintén befolyásolják a bőr víztartalmát.

Amikor a legfelső szarurétegének saját zsírjai bizonyos okok miatt, mint betegség, pajzsmrigy-probléma, hormonzavar, mosóanyagok túlzott használata, vagy a napimádat lassan, vagy hiányosan termelődnek újjá a vízhiány intenzívebben jelentkezik. A sejtek ilyenkor összezsugorodnak, a bőr szárazzá, hámlóvá, érdessé válik, jellegzetes apró ráncok, sőt repedések is keletkezhetnek rajta.

Zsírhiányról akkor beszélhetünk, ha bőrünk faggyútermelése lecsökken, ezáltal a bőrfelszín nem képes megakadályozni a vízvesztést. A zsírhiány és vízhiány így leginkább együtt fordul elő. Kialakulása az előrehaladt korral is járhat, de természetesen más okai is lehetnek.

A vízhiányos bőr felüdül az alábbi pakolásoktól:

Normál bőrre ajánljuk

Hozzávalók:
1 evőkanál méz, 1 evőkanál mandulaolaj, 1 marék hámozott napraforgómag.

Elkészítés: A napraforgómagot törd össze. A mézet melegítsd fel, és keverd el a mandulaolajjal. Ezután keverd össze az alapanyagokat, melegítsd fel óvatosan, és ha kihűlt, kend óvatosan arcodra. Fél óra múlva langyos vízzel öblítsd le.

Száraz bőrre ajánljuk

Hozzávalók: 1 kisebb banán, 1 evőkanál tejszín, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítés: A szétnyomkodott banánt pépesítsd a tejszínnel és a mézzel, majd kend fel az arcodra. 15 perc múlva öblítsd le és bőröd ragyogóbb lesz, mint valaha.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.