Mitől vannak a pattanások, ráncok, vörös foltok?

Az öt legnépszerűbb bőrszépség-tévhit

Valóban pattanást okoznak-e a hamburgerek, és szabad-e aknés bőrrel napozni? Az öt legnépszerűbb szépségtévhit és az igazság.

2010.07.30 13:29medipress.hu

Tévhit: Pattanásokat okoznak a zsíros ételek.

Világszerte ezt hozzák fel érvként az anyák, akik nem szeretnék, hogy csemetéjük helytelenül táplálkozzon. Semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja azonban alá, hogy a zsíros ételek fogyasztása pattanások kialakulásához vezet vagy rontja az aknét.

Ezzel szemben zsíros környezetben, például egy gyorsétterem konyháján valóban romolhat a bőr állapota, mivel ilyenkor közvetlenül a bőr érintkezik a levegőben található zsírrészecskékkel.

Tévhit: Nem használ a napfény a pattanások és a vörös foltok ellen.

A nap ultraibolya sugarai elpusztítják az aknét okozó baktériumokat és leszárítják a pattanásokat. Emellett a vörösséget is enyhítheti a napozás, ám ismert, hogy az ultraibolya sugarak felelősek a hosszú távú bőrkárosodásokért is.

A nap így a legjobb barátunk és a legádázabb ellenségünk is egyszerre: a rövidtávú barnaságért és jó kinézetért később esetleg bőrrákkal és idő előtti ráncosodással kell fizetnünk. A pattanások ellen egyébként léteznek a napozásnál sokkal hatékonyabb és biztonságosabb gyógymódok is.

Tévhit: A természetes kozmetikumok ritkábban okoznak pattanásokat.

Nem létezik tudományos bizonyíték, hogy a természetes kozmetikumok hatására ritkábban keletkeznek pattanások, mint szintetikus társaik esetében.

Számos természetes kozmetikum tartalmaz olyan növényi olajokat, amelyek a szőrtüszőkben zsírsavakká bomlanak le, és ily módon pattanásokat okozhatnak.

Tévhit: Elsősorban a bőr szárazsága és vízhiánya felelős a ráncokért.

Bár a bőr szárazsága és vízhiánya kétségtelenül mélyítheti a ráncokat és öregítheti a bőrt, nem ezek az elsődleges okok. A ráncosodásért elsősorban a mimika és a napozás együttes hatása felelős.

Ha naponta használunk fényvédőt is tartalmazó hidratáló krémet, sokat tehetünk a ráncosodás ellen, mivel a fényvédő komponens megvéd a napsugarak ráncosodást okozó hatásától.

Tévhit: Leggyakrabban allergiás reakciókat okoznak a kozmetikumok.

Valójában leggyakrabban bőrirritációval kell számolnunk - ez főként túlzásba vitt bőrradírozás esetén alakul ki. Ilyenkor károsodik a bőr legfelső rétege és gyulladás, valamint dehidratáció alakul ki. A fő felelősek a habzó arctisztítók.

Allergiás reakció jellemzően akkor lép fel, amikor erős immunválasz alakul ki egy termék valamely összetevője ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.