Ellenálló szervezet

Vitaminok: a szépség erőforrásai

Az köztudott,hogy a vitaminok ellenállóvá teszik a szervezetet.De az kevésbé közismert, hogy megfelelő mennyiségben a szépségről is gondoskodnak!

2010.07.21 11:47noitema.hu

Haj

A B2-vitamin varázsolja széppé a hajat /és a fénytelen bőrt is/. Befolyásolja a test fehérje-anyagcseréjét is. Megtalálható - többek között - a sörélesztőben, a magvak csíráiban, a halhúsban, a májban,a camembert sajtban, a tojássárgájában és az almában.

Szem

Ha azt akarja, hogy szépen csillogjon a szeme, akkor A-vitamint kell fogyasztania. Különösen C- és E-vitaminokkal együtt hatékony:nemcsak több charme-ot, hanem mélységet is kölcsönöz a tekintetnek.Az A-vitaminban lévő bétakarotin barnítja a bőrt, és véd az ultraibolya sugarak ellen.természetes A-vitaminforrások: sárgarépa, spenót, petrezselyem, sárgabarack, vaj.

Has

Ha jó formában akarja tartani az alakját, akkor Bl2 vitaminra van szüksége, amely segíti a szénhidrát- és a zsíranyagcserét, és harcot indít a has és a fenék zsírpárnái ellen.Vérképző vitaminként gondoskodik a friss,pihent kinézetről is.Ez a vitamin-féle a sajtokban, a túróban és a joghurtban fordul elő leginkább.

Derék

A B3-vitamin/niocin/vékonyító-és szépítőszer, amely elősegíti az új bőrsejtek képződését,és szabályozza a test energiaháztartását. Szépíti a bőrt és elősegíti a megfelelő kalóriafelhasználást. Legfőképpen a gomában, a tejtermékekben és a rizsben található meg.

Izmok

A B6-vitamin csodát tesz a fáradt izmokkal.Ezenkivül hangulatteremtő, elűzi a rossz gondolatokat, és enyhíti a stresszt.Tehát a tartós levertség és idegesség oka a B6-vitaminhiány is lehet! Fontos: annak, aki fogamzásgátlótablettát szed, különösen ügyelnie kell a B6-vitamin-háztartására.Ennek érdekében fogyasszon sok banánt, brokkolit, szárnyashúst, hagymaféléket,húst vagy halat!

Körmök

A Bl-vitamin,mint az összes többi B-vitaminféle, különösen fontos a szép és egészséges test szempontjából. Mindenekelőtt a körmöt erősíti,de a hajat és a bőrt is puhán, selymesen tartja, s a B3-vitaminhoz hasonlóan segít a fogyásban. Aki dohányzik,annak különösen nagy szüksége van rá!A hüvelyesek, a burgonya és a teljes őrlésű kenyér biztosíthatja a szükséges vitaminmennyiséget.

Arcbőr

A B5-vitamin megszünteti a pattanásokat, és az egyéb bőrszennyeződéseket. Aktiválja a sebgyógyulást,ösztönzi a bőrsejtek képződését.Rendszeres hal-,tej-,zöldség, szójabab- és kukorica-fogyasztás biztosítja a szükségletet.

Szövetek

Az alvás biztosítja az un.folsavat /F-vitamin/,amely elősegíti a vérellátást és a bőrsejtek újraképződését.Gondoskodik továbbá a feszes szövetekről olyan problémás testrészeken,mint a felsőcomb, a has vagy a fenék.Folsav található a salátában, a zöldségekben,.a tojásban és a szőlőben.

Bőr

Az E-vitamin szabályozza a szervezet nedvességháztartását. Számos arckrém alapanyaga. Megtalálható a mogyoróban, a növényi zsíradékokban és a hüvelyes növényekben.

Vér


A K-vitamin igazi szépségvitamin,de a szervezetnek is életfontosságú.Rendben tartja a vérkeringést, elősegíti a véralvadást. Megtalálható olyan zöldségekben, mint a káposzta,a spenót,a paradicsom vagy a kelkáposzta. De a szervezet maga is nagy mennyiségben előállítja!

Csontok


A csontokat erősítő D-vitamint a szervezet az ultraibolya sugarak segítségévelképzi. Szép idő esetén tehát a nap biztosítja számunkra,de ha nem süt a nap, akkor magunknak kell gondoskodni róla.A D-vitamin megtalálható a halhúsban,a gombákban,az avocadoban.l0 percnyi napozás elegendő a napi D-vitamin-szükséglet kielégítésére.

Tippek

- Figyelem! A vitaminok nem szeretik sem a fényt, sem pedig a forróságot.Tehát a zöldségféléket vagy gyümölcsöket hűvös helyen,sötétben célszerű tárolni,és a lehető leggyorsabban,frissen kell elfogyasztani.

- A zöldségeket,a húst,a halat csak rövid ideig szabad párolni,különben eltünnek belőlük az értékes vitaminanyagok.

- A mesterséges vitaminok /például a pezsgőtablettákban lévők/ éppen olyan hatásosak,mint a természetes úton felvettekAz étkezések alkalmával azonban a vitaminokon kivül még sok más értékes táp-és ésványi anyagot is magunkhoz veszünk.

- Két szépség vitaminkoktél:

l/4 liter tej,l tojássárgája, l/2 banán,l/2 alma mixerben jól összekeverve

vagy l/4 liter tej, 2 sárgarépa, néhány csepp olajjal mixerben összekeverve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.