Nem minden csak a ráncokon múlik

A bőrszín is befolyásolja a szépséget?

Egy új kutatás eredménye rámutatott: nem csak a ráncok befolyásolják, milyen idősnek néz ki az illető, hanem az is, hogy az arca milyen színű és tónusú.

2010.07.13 18:07medipress.hu

Az amerikai Cincinnatiban végzett vizsgálat során a kutatók digitális fotók felhasználásával egy képszerkesztő program segítségével a ráncokat eltávolítva olyan női arcokat készítettek, ahol csak a bőrszín, tónusok és színeloszlások voltak a különbözők. Minél egyenletesebb volt az arcszín tónuseloszlása, annál fiatalabbnak ítélték meg azt a vizsgálati alanyok.

Dr. Karl Grammer vezetésével a kutatók 169 kaukázusi nő digitális arcképét vették alapul, és bőrük színét és a tónuseloszlást rávetítették egy sablon arcra. A folyamat során az arcredőket, barázdákat, ráncokat eltávolították, hogy csak az arcszín alapján lehessen az életkort megbecsülni. Ezeket a képeket azután 430 személynek mutatták meg, feladatuk pedig az életkor, egészségi állapot és általános fizikai aktivitás megbecslése volt. Az egyenletes színeloszlás esetén a ténylegesnél jóval fiatalabbnak és egészségesebbnek ítélték az arcképet.

"'Az arcszín tónusának eloszlása sejteti a személy életkorát, egészségi állapotát, és azt, hogy mennyire lehet vonzónak megítélni. Az egyenletes eloszlás fiatalságot sejtet és a szemlélőben vonzalmat ébreszt" - mondta Dr. Bernhard Fink, a kutatócsoport egyik tagja, majd folytatta: "A túlzott UV sugárzás a bőr tónusát is egyenetlenné teszi, ami újabb indok az erős UV sugárzás elleni fokozott védelemre és a már elszenvedett károsodás enyhítésére".

A vizsgálat következő fázisában az arc meghatározó színanyagainak eloszlását (melanin, hemoglobin és kollagén) vizsgálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.