Bőrünk baktériumok állatkertje

A fényvédő krémek nem védenek a bőrráktól?

A bőr daganatos megbetegedés világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, s ezzel szinte népbetegséggé avanzsál.

2010.07.15 10:28webbeteg.hu

Bőrünk egyik legfontosabb feladata, hogy a kórokozókat távol tartsa szervezetünktől, ám ettől jóval többre is képes.

A krémek a bőrráktól nem védenek

A Német Bőrgyógyászati Betegségek Prevenciós Munkacsoportja (Arbeitsgemeinschaft Dermatologische Prävention (ADP) és a Német Rákos Betegek Segélyszervezete 14 ezer gyerek részvételével elkészített közös tanulmányában tudományosan is bebizonyította, amit a bőrgyógyászok már jó ideje feltételeztek: a leégéstől védettséget biztosító krémek használatával egyáltalán nem csökkenthető a bőrrák kialakulásának kockázata.

Éppen ellenkezőleg: azon gyermekek esetében – akiket szüleik rendszeresen ilyen krémekkel kenegettek – sokkal több pigmentfoltot tapasztaltak, mint a krémet nem, vagy csak rendszertelenül használók esetében. A pigmentek bizonyos esetekben akár rosszindulatú daganattá is fejlődhetnek.

Jó tudni

Tévhit, hogy csak a szőke, szeplős, fehér bőrűeket veszélyezteti a napsugárzás. Kétségtelen, hogy jobban kell ügyelniük azoknak, akik nem barnulnak, s hajlamosak a leégésre, ám a bőrrákoktól a barnább bőrűek sem védettek.

A felmérés eredménye alapján éves szinten maximum 50 olyan napozás nem jár egészségi kockázattal, amely során krémet használunk” – mondja Eva Kalbheim, a Német Rákos Betegek Segélyszervezetének egyik vezetője.

„Minden efölötti alkalom ártalmas lehet, s ami a legfontosabb: az egy év alatti gyermekeknek semmi keresnivalója nincs az erős napsugárzásban!

A kiegyensúlyozottság védi bőrünket

Aki harmonikus párkapcsolatban él, annak egészségesebb a bőre – állapítja meg egy tengerentúli tanulmány. Amerikai tudósok párkapcsolatuk minőségéről faggattak 130 férfit és nőt, majd a résztvevők egyik fele egy gyorstalpaló tanfolyamon sajátíthatta el bőrének ellenőrzésének alapfogásait, míg a társaság másik felének partnere segítségével kellett rendszeresen vizsgálnia az esetleges problémákat. További részletek a webbeteg oldalán!

Bőrrák

Bőrrák gyakorlatilag bárkinél kialakulhat. Egyes fajtájánál ugyan megfigyelhető életkor szerinti gyakoriságváltozás, de jellemzően mindenki veszélyeztetett - különösen azok, akik munkájuk révén - vagy önszántukból - sokat tartózkodnak a napon vagy túlzásba viszik a szoláriumozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.