Fontos a megelőzés

Újra fókuszban a napszúrás és a bőrrák

Napjainkra egyre inkább az extrém melegek jellemzőek, ezért különösen vigyázni kell a nyári időszakban.

2009.07.09 15:31medipress.hu

Láng László, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke szerint az egyik legveszélyesebb hőség okozta egészségügyi probléma a napszúrás.

Ezt a huzamosabb időn keresztül való napon tartózkodás okozza, fejfájás, hányinger és szédülés a legfőbb tünetei. Megelőzésképpen mindenképp tartózkodjunk árnyékban, a fejünket védjük kendőkkel, kalapokkal, erre a legideálisabb a széles karimájú szalmakalap, amely egyúttal szellőzik is – magyarázza az orvos.

Ebben az időszakban ugyanakkor megnő a szervezet folyadékigénye, fokozott folyadékbevitelre van szükség, hogy megelőzzük a hőgutát. Igyekezzünk elkerülni a közvetlen napsugárzást, növeljük a folyadékbevitel mennyiségét, ha eddig 1,5-2 liter vizet ittunk meg naponta, most 3-3,5 literre is szükség lehet – tanácsolja a szakember. Mivel a verejtékezéssel ásványi sókat is veszítünk, fontos hogy ezt a hiányt ásványvíz fogyasztásával pótoljuk.

Fizikai munkánál még inkább fennáll a dehidratáció veszélye, ezért a szabadban végzett munkát ütemezzük késő délutánra vagy kora reggelre, amikor a kinti hőmérséklet 30 fok alá süllyed.

Ugyancsak nagyon fontos a bőr védelme a Nap káros hatásaitól, mert a sugárzás I, II és III fokú égési sérüléseket okozhat – int Láng doktor. Különös erős ebben az időszakban az ultraibolya sugárzás B komponense, ezért magas fényvédő faktorú napozókrémek használata ajánlott. Azonban még ezekkel sem ajánlatos hosszabb ideig kint tartózkodni a tűző napon.

A bőrt fokozatosan kell hozzászoktatni a naphoz, hogy a természetes barnulás megvédje a bőr mélyebb rétegeit a károsodástól. Az erős napsugárzás azonnali hatása a bőr leégése, amely 24 órán belül jelentkezik. Ennél sokkal veszélyesebb az UV sugarak okozta bőrrák, ez gyakran csak 5-10 év után jelentkezik. Egyik legveszélyesebb formája a festéksejtes bőrdaganat, amelynek kialakulása 10-15 évet is eltarthat.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a bőrdaganatos esetek száma, ez egyrészt az ózonréteg elvékonyodásával magyarázható, másrészt egyre többen választják a szoláriumok nyújtotta mesterséges barnulást.

Tudományos bizonyított tény, hogy a hosszas UV kezelés megsokszorozza a bőrrák kialakulásának veszélyét – int a szakember. A szoláriumos kezelés ugyanakkor öregíti a bőrt, azáltal, hogy vastagabbá teszi. Sok országban törvényileg tiltott a gyermekek szoláriumos kezelése, 16 év fölött is korlátozva és ritkábban használható, írja az Erdély.ma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.