A betegség a szatyorból figyel

Hemzsegnek a baktériumtól az újrahasznosított bevásárlótáskák?

A konyhai munkafelületet, az edényeket, vágódeszkákat gondosan letakarítjuk, elmossuk, de mi a helyzet más, nap mint nap használt eszközeinkkel? Azokban vajon nem marad baktérium?

2012.04.10 10:15ma.hu

Bizony, mindig maradhatnak elhanyagolt területek, dolgok a háztartásban, melyek letakarítását, kimosását nem érezzük szükségesnek - mégis komoly veszély leselkedhet ránk belőlük.

Talán nem is jut eszünkbe, hogy nemcsak a konyhai munkafelület, a vágódeszka vagy bármi más, ahol ételt készítünk, lehet baktériumok forrása, hanem olyasmi is, amelyet naponta magunkkal cipelünk, és élelmiszereket viszünk benne...

Márpedig a szennyeződés egyszerűen megtörténik egy bevásárlószatyorban. Gondoljunk csak bele: nem esélyes, hogy kicsorog véletlenül a nyers hús leve, és beszivárog a műanyagba vagy a szövetbe?

Nos, nagyon úgy tűnik, a környezetkímélés a saját kárunkkal is járhat - ha ugyanis többször használunk egy szatyrot, annak a veszélye is fennáll, hogy baktériumot gyűjtünk be.

Egy, az Arizonai egyetem által végzett tanulmány 84 újrahasznosított bevásárlótáskát vizsgált, melyeket a vásárlóktól gyűjtöttek be. A vizsgálódás eredménye megdöbbentő volt: a szatyrok több, mint fele volt fertőzött az egészségre potenciálisan ártalmas baktériummal.

A szatyrok 12 százaléka tartalmazott E.coli baktériumot, valamint több veszélyes kórokozót. A tanulmány arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek 97 százaléka sosem mosta ki ezeket a bevásárlószatyrokat.

A szennyezés úgy történik meg, hogy bizonyos ételek darabjai, vagy a szállított nyers hús leve esetleg kiesik, kicsurog a bevásárlótáskába, beleszivárog a műanyagba vagy a szövetbe - attól függ, miből van a szatyor - mondta el Charles Gerba mikrobiológus.

Hogy ez ellen mit tehetünk? A szakemberek szerint csak egyet: alaposan be kell csomagolni az élelmiszereket, és úgy beletenni a szatyorba. Ki kell mosni a szatyrot hetente-kéthetente, és cseréljük azt egy másikra 6 havonta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.