Azonosították - nemsokára megvédhetők leszünk?

Halált hozhat egy szájban élő baktérium

Egy, a szánkban élő baktérium a véráramba kerülve komoly betegséget, sőt akár halált is okozhat - figyelmeztet egy új tanulmány.

2012.02.24 10:20ma.hu

Azonosítottak a kutatók egy, a szájban élő baktériumot, amely komoly problémákat okozhat. A Streptococcus tigurinus jelenléte végzetes lehet, ha ínyvérzésen keresztül a véráramba kerül.

A tudósok teszteket végeztek - endocarditis-ben, azaz szívbelhártya gyulladásban, agyhártyagyulladásban és gerincgyulladásban szenvedő betegeknél izolálták a baktériumot a vérből.

A vérminta hasonlóságot mutatott ahhoz, amikor más Streptocuccus törzsek telepednek meg a szájban. Az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology-ban megjelent kutatás lehetővé teszi a tudósok számára, hogy dolgozzanak a veszély elhárításán.

A Zürichi egyetem professzora, tanulmányvezető, Dr. Andrea Zbinden elmondta: "A baktérium pontos azonosítása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy terjedését nyomon követhessük. További kutatások kellenek, hogy megértsük, hogyan okoz sikeresen betegséget a baktérium. Így gyorsan közbe tudunk avatkozni a jövőben".

Aggodalomra Dr. Zbinden szerint nincs ok, a kutatók számára azonban igen fontos a baktérium felfedezése és visszaszorítása. Potenciálisan ugyanis megvan az esélye annak, hogy komoly betegségeket okozzon és erre az orvosok és mikrobiológusok fel legyenek készülve.

"A következő lépés kideríteni, pontosan mennyire gyakori a baktérium a szájüregben és milyen kockázatot jelent" - mondta el Dr. Zbinden. - Vérfertőzésekre hajlamosító tényezők lehetnek ennél a baktériumnál a csökkent immunreakció, a rendellenes szívbillentyűk, a fogászati kezelések, szájsebészet illetve a krónikus betegségek. Specifikus kockázati tényezőit még meg kell határozni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.