Ugye ez nem jut eszünkbe vécéhasználatkor?

Baktériumok "robbannak" a levegőbe, ha nyitva hagyjuk a fedelet

Lezárjuk-e vagy sem a vécé fedelét, amikor megnyomjuk a lehúzó gombot? Szakemberek szerint ez sarkalatos kérdés, mert "szétspriccelhetjük" a baktériumokat.

2012.01.05 10:15ma.hu

Hatással lehet a betegségek terjedésére, hogy mielőtt lehúzzuk a vécét, lecsukjuk-e a fedelet, avagy sem. Ha nyitva hagyjuk a fedelet, segítséget nyújtunk a baktériumoknak, hogy tovább terjedjenek, valamint átterjedenek a közeli felületekre - állítja egy szakember.

A Leeds-i egyetemi klinika professzora, Mark Wilcox elmondta: mindez növeli a kockázatát annak, hogy a vírusok - például amelyik hányással járó megbetegedést okoz -, átkerüljenek egyik emberről a másikra.

Úgy tűnik, a vécéfedél miatt valóban van okunk aggódni. Wilcox és kollégái azt vizsgálták, milyen hatással van a vécéfedél használata a a betegségek terjedésére - különösen a kórházakban.

Sterilizált wc-fülkét használtak, és létrehoztak egy "hasmenés hatást": széklet mintákat helyeztek a vécékagylóba, amelyek Clostridium difficile (C Diff) szuperbaktériummal voltak fertőzöttek - ez egyébként gyakori a kórházakban.

Amikor a vécét lehúzták, nyitott fedél esetén a baktériumok az ülőke felett 10 centiméterrel is jelen voltak. Sőt, a levegőben még 90 perccel később is kimutatták őket. Amikor azonban lehúzáskor a vécéfedél csukva volt, a C Diff jóval alacsonyabb koncentrációban volt jelen a levegőben.

A csukott vécéfedél esetén a wc körüli felületeken sem volt felfedezhető a baktérium. Amikor azonban nyitott fedélnél húzták le a vécét, az megtalálható volt a tartályon, a wc-ülőke jobb és bal oldalán valamint a padlón is.

Bizonyos vécéknek még teteje sincs, ami fokozza a fennálló problémát. Nyitva hagyni a vécéfedelet tehát úgy tűnik, jelentős egészségügyi veszély ránk nézve.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy csukva tartjuk a fedelet, amikor lehúzzuk a vécét, és utána alaposan kezet is mosunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.