Mit tehetünk a gyakori vizelési inger ellen?

Segítség, a vécé körül forog az életem!

Ha el kell végeznünk a dolgunkat, nem halogathatjuk! Megárthat, ha gyakran visszatartjuk a vizelést. No, de mi a normális? Napi hány alkalommal kellene vécére mennünk?

2011.09.14 10:25ma.hu

A vizelet visszatartása nem okos dolog: kitágulhat a húgyhólyag, emiatt a teljes kiürítése is nehezebbé válhat. Megszokottnak számít, ha napi nagyjából hét alkalommal megyünk vécére.

A túlságosan aktív húgyhólyag nem normális, túlságosan gyakori ürítésre késztet, és akár csorgást is eredményezhet, különösen, ha nem sikerül időben kiérni a mosdóba. Egy kis odafigyelés és tréning azonban szerencsére segíthet! Mit tegyünk, hogy a vizelés normális gyakorisága visszaálljon?

- Mennyi folyadékot fogyasztunk?


Az ajánlott vízmennyiség fogyasztás naponta 8 pohár. Nem 10-12! Ennyi folyadéktól két óránként vécére kell járkálnunk. Igyunk, amikor szomjasak vagyunk, de a teljes folyadékbevitel ne haladja meg az ajánlottat, a koffeint és az alkoholt pedig hanyagoljuk vízhajtó hatásuk miatt.

- Jegyezzük fel, mikor mentünk utoljára...

A húgyhólyag edzésének első lépése, hogy pár napon keresztül jegyezzük fel, mit ittunk, és milyen gyakran voltunk vécén. Az információ segíteni fog abban, hogy lássuk, mivel függ össze a gyakori ürítés, és hogyan kellene mérsékelni azt.

- Alakítsunk ki "menetrendet"

A naplónk alapján alakítsunk ki egy rendszert, milyen időközönként van szükségünk a fürdőszoba használatára. Állítsunk be egy órát, jelezze számunkra, mikor jött el az ürítés ideje. Ha ebben az időpontban mégsem kell vécére mennünk, tegyük meg kicsit később. Reggel mindig ürítsünk, éjjel pedig csak akkor, ha felébredünk és tényleg szükségét érezzük.

- Növeljük az időt

Amint már kényelmesen tartani tudjuk az időket, igyekezzünk növelni az eltelt időt két toalett-látogatás között. Csupán 15 perccel. Ha ezt is sikerül betartani, 45 perccel is növelhetjük az időhosszabbítást. A cél végül elérni, hogy csupán három óránként kelljen vécére mennünk, vagy annál is hosszabb időt bírjunk ki nélküle.

- Ellenőrzés alatt

Amennyiben úgy érezzük, hogy sürget a szükség, próbáljunk meg öt percet várni. Ezzel igyekszünk ellenőrzés alatt tartani a húgyhólyagot. Különböző technikákat érdemes megtanulni arra, hogy ez tökéletesen működjön: ilyenek a Kegel-féle gyakorlatok vagy a mély légzés.

- Ne legyünk türelmetlenek

A húgyhólyag "tréningje" nem fog azonnal hatni, a tökéletes eredmény három hónapba is telhet. Ne kedvetlenedjünk el. Egyenletes haladás mutatkozik, hat héten belül érzékelni fogjuk.

Vannak páciensek, akik már egy hét után érzik a gyakorlatok hatását. A Kegel-gyakorlatokat szakember tanácsával sajátítsuk el helyesen, mert csak akkor ér valamit, ha jól csináljuk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.